Emprenem 29/09/2013

Bankia i Mapfre desfan els vincles

El banc i l'asseguradora es venen les participacions creuades, tot i que mantenen els acords comercials

2 min

La venda del 12% que Bankia mantenia de Mapfre, en una col·locació institucional duta a terme a borsa aquesta setmana, ha aportat uns guanys (plusvàlues) de 165 milions d'euros a l'entitat financera. Però més enllà de l'operació, manada per Brussel·les, la sortida del capital de l'asseguradora ha representat un canvi més profund, perquè ha posat punt final a les participacions accionarials creuades que mantenien des de la sortida a borsa de Bankia, el juliol del 2011.

És veritat que l'acord de venda ha inclòs una clàusula que impedeix el traspàs del 2,9% del capital de Mapfre que encara li queda a Bankia en els pròxims 90 dies, però també queda clar que un cop passat aquest termini l'entitat que presideix José Ignacio Goirigolzarri es desprendrà d'aquest percentatge residual, i acabarà la diversificació en el sector d'assegurances.

Mapfre va iniciar a la primavera el camí, perquè ja es va vendre en petites parts el 4% que va comprar de Bankia en la col·locació a borsa. En aquest cas, les pèrdues van ser sonades. El grup d'assegurances que presideix Antonio Huertas ja va provisionar l'any passat amb gairebé 405 milions les pèrdues comptables de la presència al capital de Bankia, després de la davallada espectacular que va patir a borsa. Mapfre ja no va anar a l'ampliació de capital de Bankia a borsa, cosa que va significar la dilució de la seva participació.

Estabilitat

La sortida de Bankia no afectarà de manera decisiva l'estabilitat accionarial de Mapfre. La fundació del mateix nom va facilitar el pas de mútua a societat anònima i ha mantingut una participació còmoda del 63%. Només falta saber el futur dels dos llocs al consell que ocupava Bankia per la seva quota del 15% al capital, representats pel mateix Goirigolzarri i per Antonio Lagares.

Més enllà dels canvis accionarials respectius, Bankia i Mapfre seguiran sent socis a nivell comercial. L'aliança en assegurances firmada amb Caja Madrid fa anys, una de les primeres fetes al sector espanyol, es va estendre el 2011 a les set caixes que van crear Bankia. I tot això tenint en compte que la dimensió de Mapfre es concentra a l'estranger, que ja representa dues terceres parts del negoci del grup.

L'asseguradora va obtenir el primer semestre uns ingressos de 13.777 milions d'euros, cosa que va suposar un increment del 4,8% sobre el mateix període de l'any anterior. El benefici va arribar als 456 milions, amb un augment similar del 5%. Amèrica Llatina va aportar més del 35% de les primes d'assegurança i els Estats Units el 6,2%.

Les primes van superar entre el gener i el juny els 11.781 milions (+5,2%). El negoci denominat de no-vida va comptabilitzar els 8.664,9 milions i el de vida 3.116,6 milions. Amb tot, l'activitat a Espanya va rebre una caiguda del 3,5% en l'activitat de no-vida, mentre que la branca d'assegurances de vidavan augmentar un moderat 1,1%.

stats