TECNOLOGIA
Empreses 23/12/2012

Apple relocalitza producció als EUA

La decisió de traslladar part de la fabricació dels iMac als Estats Units podria marcar tendència

Jordi Sabaté
4 min
Apple relocalitza producció als EUA

Ho va anunciar Tim Cook, conseller delegat d'Apple, a principis de desembre a la revista Business Week : l'acoblament de les peces dels nous models d'ordinador de sobretaula iMac ha començat a fer-se als EUA, en una prova pilot que podria tenir com a conseqüència final la fabricació total d'aquests models en sòl nord-americà. De moment es tracta d'un procés de prova, però no es descarta que sigui la primera de les fases en què els productes d'Apple es tornin a fabricar a casa .

Sense arribar encara al " Made in USA ", els nous iMac porten escrit en les seves etiquetes " Assembled in USA ", encara que a efectes pràctics es pot dir que la gran part del seu procés productiu ja té lloc als EUA. El motiu és que molts dels components es fabricaven en diferents centres de producció tecnològica que Apple té en zones d'Oregon, Nova York, Arizona o Nou Mèxic.

Es tracta de factories en què es gesten components complexos i d'alta tecnologia que no requereixen una gran quantitat de mà d'obra, sinó operaris experimentats i maquinària d'alt valor. Així, per exemple, el material de pantalla Gorilla Glass, que s'utilitza per la seva resistència en telèfons i tauletes, es fabrica a la ciutat de Corning, a l'estat de Nova York. Després, com molts altres components fins , s'envia a les plantes d'acoblament del sud-oest de la Xina, a la província de Canton.

La fàbrica del món

En aquesta província, coneguda com la factoria del món , hi ha autèntiques ciutats fàbrica amb centenars de milers d'obrers que viuen i treballen fabricant sense pausa tot tipus productes per a les marques més variades. Potser les fàbriques més famoses són aquelles en què s'acoblen els productes tecnològics d'Apple, Microsoft, Google i altres grans empreses del sector informàtic, com és el cas de Foxconn.

Són factories gegantines dedicades a acoblar els components dels productes finals, i poden concentrar en el seu si les línies de producció no només de diferents aparells d'una marca, sinó de diversos fabricants alhora. Aquest fet ha donat lloc a una superconcentració dels processos productius mundials en una mateixa zona que ha aixecat no poques polèmiques.

En primer lloc, perquè potències industrials com els EUA i la UE han vist com tancaven moltes de les seves fàbriques a favor de la mà d'obra xinesa, molt més abundant i barata. També perquè les condicions en què treballen els obrers xinesos són dubtosament compatibles amb els drets laborals tal com s'entenen a Occident. Ara, amb la decisió d'Apple, podria produir-se un retorn a la terra d'origen.

Ciberoperaris

¿És el d'Apple un moviment de cara a acontentar polítics i agents socials en un moment de crisi com l'actual? El blogaire i professor de sistemes d'informació a la IE Business School Enrique Dans no ho veu així: "Per la manera de comunicar-ho i per l'aritmètica aplicada, tot indica un propòsit a mitjà termini". Segons Dans, la concentració a la Xina està motivada pels continus canvis en els processos de producció tecnològica, als quals és molt més fàcil i barat adaptar un grup d'operaris que crear un nou robot que els assumeixi.

No obstant això, l'opció xinesa té la seva contrapartida: "Els processos manuals generen un alt nombre d'errors", explica Dans. Fins ara els fabricants han hagut de viure amb aquest inconvenient, però l'avenç en robòtica ha propiciat en els últims anys la creació d'autèntics ciberoperaris capaços de cobrir tot un procés industrial d'acoblament sense intervenció humana i minimitzant els errors.

Menys competitivitat

En aquest sentit, potser per evitar la fuga de clients, la mateixa Foxconn va anunciar fa un any i mig la progressiva substitució d'1,2 milions d'obrers per robots. Ara bé, un cop desaparegut l'avantatge dels costos laborals, la Xina pot deixar de ser el paradís dels fabricants, ja que el cost d'un robot no depèn del país on s'ubiqui la fàbrica.

En canvi, juguen en contra del gegant asiàtic "l'increment progressiu dels costos, una conflictivitat laboral creixent i els problemes derivats de la seguretat i custòdia de peces", en paraules de Dans. Cal afegir-hi els problemes derivats de la protecció de la propietat intel·lectual, ja que l'espionatge no és infreqüent a la Xina.

En aquest sentit l'analista veu més avantatges en zones més pròximes geogràficament i culturalment, "en què els costos de transport siguin més baixos i la comunicació entre empreses més fluida i coordinada". "La queixa sistemàtica de qui fabrica al Sud-est Asiàtic és l'escàs control sobre els processos", assegura.

Per Dans, Apple obre la porta de tornada també a altres fabricants, a qui pot interessar la imatge que projecten al seu país d'origen. Qui sap si el boom dels ciberoperaris podria ser l'adéu al " Made in China ".

Un retorn lluny de la utopia

No toca ser excessivament optimistes amb aquest retorn, no queda clar que comporti una pujada significativa dels llocs de treball. Almenys, no tal com eren les coses abans. El Nobel Paul Krugman ja va avisar fa poc que els ciberoperaris només portaran una deshumanització de la feina i més polarització entre rics i pobres. Per la seva banda, Enrique Dans ho deixa clar: "Una planta operada per Apple als EUA pot ser una autèntica ciutat de robots".

Catalunya se'n podria beneficiar?

Un dels efectes col·laterals d'aquest replegament podria ser l'establiment de factories en països com Espanya, on zones com Catalunya tenen una llarga tradició industrial. Per Dans, indústries com la del motor són un bon antecedent i en destaca els costos assequibles, la qualitat dels enginyers locals i l'alta estabilitat del país. Hi contraposa la necessitat de polítiques fiscals favorables i més formació dels operaris.

stats