21/04/2013

Apple, campió dels PC

2 min

Durant els tres primers mesos d'aquest any es van vendre al món 79,2 milions d'ordinadors personals, una categoria que inclou els equips de sobretaula i els portàtils, però no les tauletes. La xifra és un 11% més baixa que fa un any i és la primera vegada des del segon trimestre del 2009 que les vendes mundials no arriben als 80 milions d'unitats. Cinc grans marques (HP, Lenovo, Dell, Acer i Asus) es reparteixen més de la meitat d'aquestes vendes.

L'analista Horace Dediu ha creuat les dades d'ordinadors venuts amb les de facturació i beneficis que declara cada empresa per esbrinar qui fa negoci, i resulta que el gran guanyador és, de llarg, Apple.

L'empresa encara no ha publicat els seus resultats trimestrals, però s'estima que haurà venut al voltant dels 4,4 milions de Macs. I amb ells, segons Dediu, haurà obtingut un marge operatiu de gairebé un 19%, infinitament superior al dels seus competidors, que només superen el 4% en el cas d'Asus.

En poques paraules: Apple obté més beneficis amb els Macs que els cinc principals fabricants de PC amb Windows... junts!, i arreplega el 45% del marge total del sector. No és un domini tan insultant com el que exerceix en la indústria dels telèfons mòbils, on acumula el 72% dels beneficis totals, però déu n'hi do.

El mercat dels ordinadors personals- inclosos els d'Apple -segueix en procés de contracció, assetjat pel creixement de les tauletes. Però qui té la pitjor peça al teler són els fabricants que van apostar per Windows, confiant així tota la seva innovació a Microsoft. El seu sistema operatiu encara impulsa la majoria dels equips, però aquests ja han deixat de ser negoci i la nova versió, Windows 8 , no aconsegueix atreure els compradors d'iPad, mentre desorienta els usuaris tradicionals de Windows.

Preparem-nos per veure experiments amb altres sistemes operatius.

Analista tecnològic

stats