20/09/2015

Andrea Carandell:“M’he hagut de fer respectar: Tinc 26 anys i sóc dona!”

3 min
Andrea Carandell:“M’he hagut de fer respectar:
 Tinc 26 anys i sóc dona!”

26 anys i ja estàs al capdavant de la nova empresa del grup Carandell (creadors de la Fundició Dúctil Benito). ¿Sempre has volgut ser empresària o et va ‘venir donat’? És el que veia a casa! El meu avi tenia una fàbrica de maquinària tèxtil, després el meu pare va impulsar el canvi cap al sector del mobiliari urbà, fins que el 1992 va crear la Fundició Dúctil Benito. Jo vaig estudiar empresarials i als estius treballava a l’empresa, voltava per tots els departaments, feia de tot! En acabar la universitat vaig entrar a Deloitte. Va ser com fer la mili. Fent d’auditora vaig tenir l’oportunitat de veure molts sectors diferents i ser autosuficient, no només de treballar en equip. Fa un any el meu pare es va desvincular totalment de la Dúctil Benito [venuda al fons de capital risc belga Ergon i avui Benito Urban] i ens vam plantejar un canvi. Vam detectar oportunitat de negoci en el sector de la il·luminació, moltes ciutats estaven passant de l’enllumenat tradicional a la tecnologia led, i vam crear Novatilu. Aprofitàvem la nostra experiència en el sector del mobiliari urbà i de treballar amb l’administració com a client.

El sector industrial et motivava? Sobretot el de les smart cities, el meu treball de final de carrera era sobre gestió de pàrquings i zones blaves! La família Carandell sempre ha tingut vocació industrial, aquest any fem 150 anys! Tenim participacions a l’operadora catalana Parlem i invertim en projectes en què podem aportar el nostre know-how a través d’Ona Capital, la firma de capital risc que compartim amb la família Font, propietaris del grup Bon Preu. A Novatilu vam invertir 3,25 milions d’euros. La seu són les antigues oficines de la Dúctil Benito, a Manlleu.

¿Competiu amb Benito Urban, l’antiga Dúctil Benito? Sí, però nosaltres ens especialitzem principalment en enllumenat urbà. Una població pot obtenir fins a un 50% d’estalvi en la factura de la llum si canvia a leds! Ens diferenciem dels intermediaris o distribuïdors per la innovació i pels nostres serveis d’avaluació i assessorament, aconsellem els clients sobre les potències que han de contractar... Hi ha molts ajuntaments cremats per experiències anteriors amb altres proveïdors, que eren purament intermediaris de producte. A Espanya els contractes d’enllumenat de més de 60.000 euros van per concurs públic, però gairebé la meitat del nostre negoci està a l’estranger. Venem a 11 països d’Amèrica, l’Àsia i Europa. El 2015 superarem el milió d’euros de facturació i el 2016 volem arribar als 10 milions.

¿Es pot ser competitiu fabricant a Manlleu? Excepte la fosa, el disseny i la fabricació dels nostres productes és local, de quilòmetre 0. Això ens permet tenir un control de qualitat molt alt. No tenim intenció de moure’ns de la Plana. El nostre objectiu de futur és associar-nos amb partners locals per complementar la nostra cartera de productes.

¿T’agrada treballar en una empresa familiar? Està sent el màster de la meva vida! Disposar de la confiança de la família a l’hora d’engegar un negoci és un luxe. A mi m’agrada molt executar idees i dur-les a terme ràpidament. A la carrera d’empresarials trobo a faltar que t’ensenyin allò de tenir taules, a conèixer-te més i saber quines són les teves mancances i virtuts perquè siguis més espavilat i autònom. També m’he hagut de fer respectar. Tinc 26 anys i sóc dona!