10/05/2015

Ana Izquierdo:“Als portals de feina generalistes és difícil diferenciar-hi el talent”

2 min
Ana Izquierdo:“Als portals de feina generalistes  és difícil diferenciar-hi el talent”

Vas treballar gairebé vint anys a Hewlett-Packard, on vas acabar sent vicepresidenta mundial de la unitat de Business Solutions. Què va passar el 2010 perquè fessis un canvi de vida?

L’any 2010 es va dur a terme a HP una fusió entre dues unitats de negoci i la posició que m’oferien perquè em quedés no m’interessava. Vaig decidir que era el moment de passar a una empresa més petita. En una multinacional a mesura que ascendeixes les decisions s’alenteixen, es burocratitzen... Feia temps que volia involucrar-me en el panorama de l’emprenedoria local, m’atreia. Primer vaig col·laborar en el projecte Ellas 2.0 (d’emprenedoria femenina) i després vaig entrar com a sòcia a Inverready, una firma de capital risc. Una de les start-ups en què vam invertir era SN Talent, una mena de 'marketplace' de 'headhunters', en la qual també col·laborava en el desenvolupament de producte. SN Talent és una plataforma tecnològica que permet la difusió d’ofertes a les xarxes socials i una eina de gestió per als consultors 'freelance'.

Això no és el que fa LinkedIn?

És cert que amb la crisi moltes empreses van preferir internalitzar els processos de contractació o utilitzar LinkedIn. També veiem que escalar un negoci de serveis que depèn de persones és complicat. Aleshores vam detectar l’oportunitat d’aprofitar la tecnologia que teníem per crear un 'software' per autogestionar el procés de recerca i selecció de talent, basat en el núvol. Les empreses grans utilitzen eines molt complexes, com SAP o Oracle, però a moltes pimes no els surt a compte. TalentClue els permet automatitzar els processos de selecció a un preu més baix, al núvol, i pagant per l’ús que se’n fa.

Seria una mena de Dropbox per gestionar els candidats a una feina?

Més o menys. Quan una empresa obre un compte amb Talent Clue, amb un sol clic pot publicar l’anunci d’una vacant a més de 75 portals, des d’Infojobs fins a la borsa de treball d’una escola de negocis. La nostra eina els estalvia la feina tediosa d’haver de fer el seguiment de l’anunci portal per portal, de comprovar si hi ha candidats duplicats o que no compleixen els requisits mínims. El 'software' fa una preselecció, segons els paràmetres de filtre introduïts per l’usuari. Això permet estalviar temps i diners a l’hora de gestionar i trobar el talent. A part, Talent Clue és una oportunitat perquè les universitats puguin guanyar valor afegit oferint una borsa de treball més atractiva. Algunes escoles de negoci abans tenien molt poques ofertes de feina, ja que les empreses havien d’anar-hi directament a posar l’anunci, ara reben les de Talent Clue.

No és arriscat deixar que un software

La persona encarregada de la selecció segueix sent la que posa els criteris de filtratge. Pot definir 'killer questions', paràmetres que eliminen els candidats. Però l’eina també permet guardar i compartir currículums interessants amb altres empleats de l’empresa, fer anotacions... És una eina centralitzadora i col·laborativa.

Quines tendències observeu en el mercat laboral?

Veiem que el mercat s’està reactivant des de començaments d’any. Sobretot en el sector de les TIC, però també en el minorista, cadenes de moda, recursos humans... Tenim més de 200 clients i el 20% del nostre mercat és a l’Amèrica Llatina, on estem presents en sis països.

stats