Emprenem
Emprenem 20/10/2013

Ajudar les ONG a ser eficients i autosuficients

Un exempresari del sector de les tecnologies funda una consultoria sense ànim de lucre per assessorar emprenedors socials i micro-ONGs

3 min
Ajudar les ONG a ser eficients i autosuficients

BarcelonaJosé Luis Montes encara és el secretari de la patronal d'empreses de distribució de tecnologies de la informació (ADETI), un sector en el qual va treballar durant més de vint anys, però des de fa cinc anys aquest emprenedor i empresari es dedica principalment al tercer sector. Després de vendre's la seva consultoria tecnològica, Trascend, Montes va fundar a Barcelona el projecte Wikihapiness, una organització sense ànim de lucre que té com a objectiu assessorar en temes de gestió i màrqueting altres micro-ONGs, associacions i emprenedors socials que desitgen professionalitzar-se i innovar.

Professionalització

"Moltes ONG segueixen un model obsolet de gestió, especialment ara, que s'han acabat les subvencions", explica Montes. Actualment, Wikihapiness té una xarxa de 400 ONG -un 40% d'actuació local i la resta al Tercer Món-, que paguen una quota anual de 60 euros per beneficiar-se dels serveis de consultoria estratègica de Montes. Això inclou des d'assessorament en el replantejament d'objectius corporatius -com millorar l'eficiència de l'organització i la gestió dels voluntaris- fins a buscar eines d'autofinançament, dissenyar la web i llançar campanyes de comunicació a les xarxes socials. "Les ONG es beneficien de la gran motivació dels seus fundadors, però moltes estan atrapades per la falta de professionalització en qüestions organitzatives", diu Montes.

Entre les entitats que s'han beneficiat de l'ajuda de Wikihappiness hi ha la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral, creada per un grup de famílies amb parents afectats per aquest trastorn. Poc abans de la crisi van aconseguir traslladar la seu a un modern edifici del 22@, però amb el final de les subvencions els fundadors es troben ara amb unes instal·lacions que han de mantenir i un deute enorme. Amb l'assessorament de Montes han arribat a un acord amb la fundació Fradogo perquè els cedeixi 500 obres d'aquest reconegut pintor català perquè les puguin llogar a empreses. "Han generat un negoci sostenible que els permet obtenir ingressos per autofinançar-se", diu Montes. Un altre client és Adama, una entitat sense ànim de lucre que ofereix solucions alternatives i teràpies naturals a persones amb risc d'exclusió social, com els presoners o els sensesostre. Adama ja té una xarxa de 200 terapetues voluntaris: "Nosaltres, com a mentors, els ajudem a buscar patrons i fer la difusió", diu Montes.

Hotels solidaris

Per autofinançar-se, Wikihappiness ha llançat el projecte Edicions Solidàries, que consisteix a editar llibres de contingut social que es posen a la venda a les habitacions dels hotels de la cadena Husa per 10 euros. La meitat dels ingressos es destinen a una acció social concreta i la resta són per a l'associació. "Els hotels ho veuen com una bona oportunitat per fer màrqueting social i complir les polítiques de responsabilitat social corporativa", diu Montes. El negoci té potencial: a Espanya hi ha 1,5 milions de places en hotels de quatre estrelles.

stats