FINANCES
Empreses 07/10/2012

Les emissions de deute creixen un 61%

Fins al setembre s'han captat 282.419 milions d'euros, més diners que en tot l'any 2011

Toni Garganté
2 min
Les emissions de deute creixen un 61%

Les empreses s'han de finançar encara que els mercats majoristes estiguin pràcticament tancats. El Banc Santander i Telefónica van obrir el camí d'una sèrie d'emissions de deute de renda fixa fa unes setmanes, i immediatament després s'hi van afegir bancs i empreses com el BBVA, Banesto, Banc Sabadell, Gas Natural i Iberdrola. La reacció del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, de donar suport al deute públic espanyol va tranquil·litzar els inversors.

Segons les dades de Bolsas y Mercados Españoles (BME), l'operador de tots els sistemes de valors espanyols (que integra les quatre borses: Madrid, Barcelona, València i Bilbao), les admissions a negociació de les noves emissions corporatives entre el gener i el setembre passats van arribar a 282.419 milions d'euros, una xifra que suposa un creixement del 60,8% sobre el mateix període de l'any passat.

A més, aquest volum va superar la xifra registrada el 2011. Tot i que els 8.827 milions corresponents a les admissions del setembre van significar una reducció puntual del 13%, el saldo viu a finals del mes passat es va situar en 886.371 milions, un 5% superior al de fa just un any.

Depèn de la liquiditat

Les emissions permeten millorar el finançament d'empreses i bancs, depenent del seu endeutament i liquiditat. Aquest últim indicador s'ha convertit en bàsic, especialment en el sector financer. Com a exemple serveix el cas de CaixaBank, que té un nivell de liquiditat gairebé immediata de 42.000 milions.

Segons el director de relacions amb els inversors de l'entitat, Edward O'Loghlen, s'ha de vigilar amb el cost d'aquestes operacions: "Al mes de febrer CaixaBank vam emetre a l'Euríbor més 250 punts bàsics. Però ara no ho hem fet perquè el sobrecost és de gairebé el doble, amb l'Euríbor i més de 400 punts bàsics". O'Loghlen afegeix que "tot depèn de les necessitats reals de cada entitat".

L'activitat dels nou primers mesos de l'any a la borsa espanyola va acabar amb un nivell de negociació en renda variable de 529.090 milions, un 26,4% inferior al del mateix període del 2011. El nombre de negociacions acumulat fins al setembre va pujar a 33,5 milions, un 6% per sota del registrat entre el gener i el setembre de l'any passat.

El volum de negociació del mercat de derivats de BME es va situar en 52,3 milions, i va superar en un 3,6% la xifra de l'any passat. Respecte a la diferència intermensual, el volum es va incrementar un 3,2% sobre el setembre del 2011.

La negociació d'opcions sobre accions va comptabilitzar un nou rècord històric respecte a l'anterior, fixat el març passat, amb una comercialització de 4,88 milions de contractes, un 62,6% superior al nivell del setembre del 2011. Pel que fa a les emissions de warrants (un producte financer que depèn de l'evolució d'uns altres actius), la negociació va pujar als 4.776 fins al setembre.

stats