FET RELLEVANT
Empreses 21/04/2013

Les elits catalanes

àlex Font Manté
2 min

Dimarts hi ha haver a la Moncloa un dinar entre tres persones: Mariano Rajoy, president del govern espanyol; Isidre Fainé, president de La Caixa, i Javier Godó, editor de La Vanguardia i vicepresident de La Caixa. Ningú sap exactament de què es va parlar, però ja ens podem imaginar quin va ser el tema principal.

Aquest any s'ha de replantejar el model de finançament autonòmic i cal suposar que Mariano Rajoy està preparant una oferta per intentar rebaixar l'independentisme a Catalunya. Li desitjo molta sort, perquè la necessitarà. L'única cosa que podria disminuir el nombre de partidaris de la independència (tot i que no sé fins a quin grau) seria que l'Estat concedís el concert econòmic, com sap qualsevol persona que conegui una mica la realitat catalana. Suposo que Fainé i Godó li deurien explicar això a Rajoy, malgrat que ell no té cap intenció de prendre una decisió com aquesta. Ja s'ho trobarà. Potser també van demanar al president espanyol que flexibilitzi l'injust límit de dèficit que Catalunya té actualment, però possiblement peco d'innocència.

Més enllà del contingut, el més interessant de la reunió és que exemplifica a la perfecció com s'ha cuinat el poder a Catalunya i Espanya des de la Transició de la dècada dels setanta. Aquest modus operandi està ara sota qüestió, i amb gran raó, per part dels ciutadans, que veuen com les elits del país sovint no s'han preocupat de servir els interessos generals sinó els seus propis, aprofitant la seva posició de privilegi.

Les elits catalanes haurien de demostrar que no volen aturar res, sinó que estan a favor de la democràcia i d'acompanyar el que vulgui la majoria de ciutadans. Així es va expressar el mes passat a l'ARA Jordi Mercader, president de la multinacional Miquel y Costas: "Primer, a mi ningú no em pot negar el dret a decidir. Segon, en el moment de decidir votaré no". La democràcia és això.

Àlex Font Manté és el coordinador de l'Emprenem

stats