ENTREVISTA
Empreses 13/05/2012

Raúl Lucas: "El 2012 doblarem el pes del negoci exterior i les vendes creixeran un 25%"

Elena Freixa
3 min
El 2012 doblarem el pes del negoci exterior i les vendes creixeran un 25% Perfil

Perfil

Amb només 37 anys però una llarga experiència en el món de l'empresa, Raúl Lucas, dirigeix l'empresa d'enginyeria Idneo, nascuda de l'aliança dels grups catalans Ficosa i Comsa-Emte. Enginyer industrial per la Universitat de Saragossa i amb un MBA d'Iese, Lucas ha treballat per a importants indústries del sector de l'automòbil com Valeo, Huf i la mateixa Ficosa. Dins del grup català ha desenvolupat diverses responsabilitats abans d'assumir-ne la direcció.

Des de la direcció d'Idneo reivindica la contribució de les empreses d'enginyeria, a les quals veu poc reconegudes per les administracions. Defensa la contribució que fan per millorar el teixit productiu, posant-lo al dia i evitant que aquest teixit hagi de fer inversions milionàries que, en el cas de les pimes, no es podria permetre.

L'empresa d'enginyeria catalana Idneo va néixer fa gairebé dos anys de la unió de Ficosa i Comsa-Emte en el marc d'una ambiciosa operació en la qual el grup Ficosa va quedar-se la fàbrica de Sony i tots els seus treballadors a Viladecavalls. Els enginyers de Sony van passar a formar part d'aquesta nova societat d'enginyeria creada amb Comsa, que treballa tant en projectes propis com per a tercers i que ha aconseguit una cartera d'una trentena de clients en el seu primer any.

Idneo ha nascut enmig de la crisi. ¿S'han complert els objectius del primer any?

En un any hem aconseguit captar una trentena de clients, una fita important tenint en compte l'entorn actual. La majoria dels nostres projectes se centren, de moment, a Espanya però aquest any ha de ser el del salt a l'exterior. Ja tenim alguns contractes signats per desenvolupar projectes en països com Alemanya i d'altres a punt de tancar-se, com a Califòrnia. Estem treballant per estendre una xarxa comercial i per fer aliances amb socis als principals països europeus (Alemanya, França i el Regne Unit), a Israel i també als Estats Units.

Idneo també havia de ser un instrument per garantir feina a la fàbrica de Ficosa a Viladecavalls. ¿Algun projecte a la vista?

El primer que es traduirà en producció per als operaris de Viladecavalls arribarà al novembre. Serà la culminació de l'acord amb el fabricant d'equips clínics Gem-Med, per a qui produirem alguns dispositius des d'aquí. És un dels grans projectes estrangers que tenim en marxa. L'any que ve entrarà en fàbrica un altre projecte electrònic per a HP. Es faran components de dispositius que s'acabaran muntant a la planta de Ficosa de la Xina, que és on HP acabarà venent-los. Hi ha un tercer projecte, del camp de l'automoció, en què de moment només col·laborem amb un client per fer el desenvolupament però que també té molts números d'acabar-se fabricant aquí.

En quins sectors veieu més futur per a Idneo?

Ens hem marcat cinc grans àrees, però a curt termini trobem més oportunitats en l'automoció -per l'experiència de Ficosa- i en el sector que anomenem de la transportabilitat, que inclou temes d'enginyeria ferroviària i d'infraestructures, en què Comsa-Emte aporta l'experiència. El de l'electrònica de consum, per l'experiència de la plantilla de Sony, és un altre sector important.

¿El compromís de Sony de seguir encarregant-vos projectes d'enginyeria es renovarà més enllà del 2013?

Encara no hem entrat a negociar-ho. Representen el 15% de la nostra facturació actual. Ens queda tot un any al davant i en parlarem més endavant, tot i que ens consta que Sony està satisfeta amb la nostra feina. Que segueixin encarregant-nos coses o no dependrà de la seva situació empresarial.

Quins objectius us marqueu aquest any i d'on vindrà el creixement?

Confiem que la facturació creixi un 25% i arribar als 10,3 milions d'euros. A mitjà termini, el 2016 volem arribar als 25 milions d'ingressos anuals. La plantilla, que ara està formada per 135 persones, també creixerà lleugerament. L'altre gran repte per a aquest any és guanyar presència a fora fins a doblar el pes del negoci exterior d'Idneo. Això situarà en el 15% sobre el total la facturació que depèn del negoci internacional, que ara suposa escassament el 8%. Per complir l'objectiu, esperem tancar dos grans contractes amb clients estrangers.

Fins a quin punt condiciona la crisi a Espanya?

Ara tenim el 95% dels projectes de clients pròxims, de Catalunya o de la resta de l'Estat, però amb l'avantatge que tot el que desenvolupem pot tenir aplicacions en diferents sectors i, per tant, en diferents clients. Per exemple, estem treballant en un localitzador de contenidors de mercaderies per a un client que després podrem vendre a d'altres, tant del sector marítim com ferroviari. A més a més, el nostre paper és estratègic per a les pimes, ja que els facilitem una tecnologia que és molt costosa si l'han de desenvolupar des de zero.

stats