ELS MERCATS
Empreses 17/03/2013

El desplom de Pescanova

Blanca Palacián I Millán Vázquez
2 min

La companyia gallega Pescanova, que cotitza al mercat continu espanyol, està passant uns dies crítics tant per a la corporació com per a la seva cotització en borsa.

A principis de mes la companyia va sol·licitar el preconcurs de creditors i va anunciar la seva decisió de no formular els comptes anuals de tancament del 2012 fins a aclarir la seva situació financera. L'empresa havia de presentar els comptes segons la normativa de la CNMV, però en el moment de la veritat aquests comptes no quadraven. Mitjançant un comunicat, van fer saber a la CNMV que hi havia discrepàncies entre la comptabilitat de Pescanova i el deute bancari.

Davant la poca transparència de Pescanova, en què ni els accionistes ni la CNMV saben què passa, la CNMV va decidir suspendre la cotització i avisar sobre una possible sanció ben merescuda.

Quan una companyia no comunica, pot ser perquè només té notícies molt dolentes per explicar i no vol fer-ho. A poc a poc, se n'anirà sabent més: possible abús de mercat, arribada i sortida rocambolesca d'un banc d'inversió nord-americà, rumors de diverses excaixes que no poden refinançar-li el deute, etc. Hi ha moltes opcions, però encara són tot especulacions.

Tota aquesta incertesa ha enfonsat la cotització en borsa de la companyia un 60%, i s'ha passat de 17,5 euros l'acció a menys de 6 euros. Els especuladors i accionistes han reaccionat i, davant la mala gestió de Pescanova, han empès el preu de l'acció per terra.

L'empresa Damm, segona principal accionista de Pescanova, s'ha vist molt perjudicada per la seva caiguda en borsa. A principis d'any, Damm va augmentar la seva participació a Pescanova d'un 5,728% al 6,183%, a un preu de 14,53 euros l'acció, que ara en val la meitat. No només els inversors institucionals s'han vist afectats; la caiguda també ha atrapat molts petits accionistes i està castigant milers d'inversors, sense que probablement en siguin conscients. Els títols de la firma gallega són presents en les carteres de 170 fons d'inversió. Pescanova estava molt recomanada els últims mesos pel seu potencial alcista i molts fons van incrementar el seu percentatge d'accions.

És possible que Pescanova superi aquesta mala etapa, perquè té una marca consolidada i els seus productes són reconeguts. És raonable que faci una reestructuració del deute i els bonistes es converteixin en accionistes. I fins i tot que posteriorment arribi una opa pel valor d'un competidor, i els creditors-accionistes l'acceptin. Si realment el 2012 va obtenir els resultats esperats pel mercat, no és descartable que, si s'hi posa ordre, l'acció multipliqui el preu.

Analistes de borsa

stats