A FONS
Empreses 02/06/2013

El 80% del crèdit a pimes ve dels bancs

Dani Sánchez Ugart
2 min

Mentre el Banc Central Europeu (BCE) dissenya el mecanisme per fer arribar el crèdit a les empreses, i el Banc Europeu d'Inversions (BEI) no es decideix a obrir una línia de crèdit minorista, la Comissió Europea té plans per estimular que les empreses diversifiquin les seves fonts de finançament perquè, segons els càlculs de la Comissió, el 80% del finançament empresarial a Europa ve dels bancs, i només un 20% ve d'altres fonts, com fons d'inversió i business angels . Als Estats Units, en canvi, la proporció és la inversa, i les empreses depenen només en un 20% del flux de crèdit bancari per finançar-se.

Brussel·les s'està començant a plantejar, a més, la possibilitat de fer servir fons estructurals -els que es destinen a millorar les carreteres i infraestructures dels països de la UE- per donar crèdit a pimes, segons expliquen fonts de la comissió d'Indústria, liderada per l'italià Antonio Tajani (a la foto). Aquests diners s'afegirien a la cartera actual de fons europeus destinats al finançament de petites i mitjanes empreses, com el programa Cosme, que preveu invertir en aquest tipus de companyies 2.500 milions d'euros entre el 2014 i el 2020. "A Espanya ja no fan falta més carreteres", expliquen les mateixes fonts, que assenyalen que l'Estat és un dels principals beneficiaris dels fons d'ajudes a pimes. En concret, Espanya va rebre el 25% dels diners que la UE va destinar a aquest tipus d'empreses durant l'anterior període (2007-2013), en el marc del programa CIP, precursor del Cosme.

De fet, una part dels fons estructurals ja es destinen, indirectament, a finançar microempreses a través del programa Jeremie, que col·labora amb fons d'inversió amb la condició que fomentin la creació d'empreses. Catalunya és, juntament amb Andalusia, l'única comunitat autònoma amb un programa Jeremie en marxa, segons assenyalen des de la CE.

stats