MACRO
Empreses 24/03/2013

El degoteig dels ERO Assoleix noves xifres rècord

L'allargament de la situació econòmica porta moltes empreses a presentar segons i tercers expedients d'extinció, tot i les alternatives de la reforma laboral

Christian De Angelis
2 min

El 15 de setembre es compliran sis anys de la caiguda de Lehman Brothers, un esdeveniment que, segons el consens dels economistes, marca l'arrencada de l'actual crisi econòmica global. Des d'aleshores l'economia espanyola està immersa en una travessia pel desert, l'efecte més devastador de la qual és la històrica pujada de l'atur fins a prop de sis milions de treballadors.

L'any 2010, tres anys després de l'inici de la crisi, alguns indicadors van canviar el seu rumb i van oferir una esperança sobre la marxa de l'economia, però van acabar desapareixent. Un dels més destacats va ser el de l'evolució dels expedients de regulació d'ocupació (ERO), que després de pujar un 204,2% l'any 2009 va caure un 11,2% l'exercici següent.

El 2011 els expedients van tornar a augmentar (un 22,3%), i van arribar a un rècord de 22.529 ERO que, no obstant, va ser polvoritzat l'any 2012, amb 34.352 expedients. D'aquests, un total de 5.237 van ser ERO d'extinció (els que inclouen acomiadaments) i van afectar 75.644 treballadors.

Reforma laboral

Jana Callís, directora de relacions laborals de la patronal de pimes Pimec, apunta dues raons que expliquen la pujada dels expedients el 2012. En primer lloc, hi ha l'allargament de la situació econòmica per sobre de les previsions inicials, que no només aboca moltes empreses a engegar processos d'acomiadaments col·lectius, sinó que fa que moltes altres presentin segons i tercers expedients. "Hi ha empreses que ja havien presentat expedients -explica Callís- i en presenten de nous, amb un nombre de treballadors afectats que cada cop és més petit perquè hi ha un límit: necessiten treballadors per continuar l'activitat".

En segon lloc, hi ha la reforma laboral del febrer del 2012. "Moltes empreses es van esperar fins a l'últim moment per conèixer la reforma laboral; és un tema de seguretat jurídica", prossegueix Callís. La reforma en ella mateixa, però, no és una raó de l'augment dels expedients, segons l'experta. Al contrari: "La reforma busca que l'extinció de contractes sigui l'últim recurs i posa altres alternatives; abans les empreses només tenien el recurs de l'ERO i ara també poden abaixar sous", diu Callís.

Agilització judicial

Un altre canvi de les estadístiques dels ERO del 2012 és la dràstica baixada en els expedients denegats per l'autoritat laboral, que passen del 2,5% del total del 2011 al 0,4%. L'entrada en vigor de la reforma laboral el febrer de l'any passat explica també aquest canvi, ja que la nova normativa elimina la necessitat de comptar amb l'autorització de l'autoritat laboral per a l'execució dels expedients, que els representants dels treballadors poden recórrer judicialment.

Callís adverteix que els jutges "són molt curosos que les companyies segueixin el procediment formal, sense acompanyar ni fer de mitjancers durant tot el procés". D'aquesta manera, tot i que s'agilitza la tramitació dels expedients, "augmenta la conflictivitat" judicial, comenta la responsable de Pimec.

Situacions límit

Callís també adverteix que moltes companyies "atribueixen només a la crisi un problema que en el seu cas pot ser estructural, i no un factor conjuntural". "D'aquestes, algunes necessiten una altra cosa, com canviar el seu model de negoci", afegeix Callís.

D'altra banda, a les empreses, en general, "els costa molt acomiadar, sobretot a les pimes", afirma Callís. "Ens hem trobat situacions d'empreses que, quan demanen assessorament, tenen problemes de tresoreria tan grans que no poden ni pagar indemnitzacions", conclou.

stats