COMBUSTIBLE
PAULA CLEMENTE

L’últim en energia renovable: un gas eco que ve del fang

Un consorci d’empreses i institucions catalanes ha desenvolupat un sistema per crear biometà capaç d’alimentar cotxes o la calefacció de casa

L’últim en energia renovable: un gas eco que ve del fang / JORDI OLIVÉ Zoom

El llistat de matèries primeres amb possibilitat de transformar-se en energia renovable sembla inacabable. L’últim a il·lusionar el sector ha estat el fang: un consorci d’empreses i institucions catalanes ha desenvolupat un sistema que el converteix en gas renovable capaç d’alimentar la calefacció de casa, el cotxe o produir electricitat. La descoberta en realitat no és nova, però sí que ho és la forma de dur a terme el procés, que acosta la intenció a la realitat.

L’epicentre físic és una planta pilot situada al costat de la depuradora Riu Sec de Sabadell. Allà estan acostumats a transformar el fang en un biogàs que és 60% metà i 40% diòxid de carboni, composició que el descarta com a substitut del gas natural -aporta la meitat d’energia-. El plantejament comú davant d’això, si el que es vol és gas renovable, és separar el gas metà i produir-hi biometà. D’aquesta forma, però, es malbarata igualment el CO 2, que acaba en emissió negativa.

El nou sistema s’està creant en una planta pilot situada a Sabadell on transformen el fang en un biogàs

“Nosaltres tenim una planta una mica més petita de metanització, que agafa el biogàs, però enlloc de separar el CO 2 i el metà, converteix el CO 2 en metà, i ho aconsegueix afegint hidrogen i passant-lo per un catalitzador”, explica John Chamberlain, del departament d’innovació de Naturgy, empresa que lidera el projecte. La reacció necessita de molta temperatura i pressió, justament el que ells han aconseguit reduir mitjançant un catalitzador propi.

“L’objectiu és arribar a una composició que faci el gas injectable a la xarxa”, exposa en aquest cas la doctora Teresa Andreu, de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC). “La idea és connectar les dues xarxes i anar descarbonitzant la de gas natural”, afegeix.

El projecte sorgeix en el marc de RIS3CAT, una comunitat amb projectes en molts àmbits i que, en aquest, ha aglutinat tant Naturgy i l’IREC com la UPC o Cetaqua. Darrere RIS3CAT hi ha 43 milions d’euros d’ACCIÓ procedents del fons FEDER de la UE. La qüestió, expliquen els portaveus, és que s’ha demostrat que el procés és realitzable a Catalunya, i segons explica Chamberlain, de Naturgy, si efectivament s’arribés a un biometà equivalent al gas natural, difícilment s’optaria pel tradicional. Això garanteix un escenari de futur en què el combustible que alimenti el transport o la calefacció vingui directament del fang.