INNOVACIÓ
Empreses 01/12/2019

Energia del crematori per escalfar casa teva: la polèmica ja és aquí

Un projecte pioner a Astúries vol generar i vendre energia aprofitant les incineracions dels fèretres

Xavier Grau
2 min
Energia del crematori per escalfar casa teva: la polèmica ja és aquí

El projecte és nou i únic a Europa. Però ha desfermat la polèmica. Una empresa asturiana, Táctica Industrial, s’ha dirigit a una companyia, Funeraria Gijonesa, per proposar-li un negoci win-win, en què tothom hi surt guanyant. Però la iniciativa també ha aixecat crítiques. El negoci que proposa l’empresa passa per aprofitar l’energia del crematori del tanatori per generar electricitat i comercialitzar-la.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Segons els càlculs de l’empresa, amb la calor residual dels forns crematoris del tanatori de Cabueñas es podria aconseguir fred i calor per abastir d’electricitat i calefacció 150 cases. En el projecte també hi participa la Universitat d’Oviedo, que s’encarrega del desenvolupament conceptual i els càlculs termodinàmics.

Ras i curt, el pla consistiria en canviar els forns crematoris per una caldera industrial. Així, la calor residual es podria convertir en energia -cosa molt habitual en un altre tipus d’instal·lacions-, i això permetria subministrar electricitat i calefacció al mateix tanatori, refredar les cambres frigorífiques que hi ha en aquesta mena d’equipaments mortuoris i abocar l’energia sobrant a la xarxa local.

De fet, aprofitar l’energia residual d’un crematori no és nou: el que sí que representa un gir és fer-ho amb aquesta mena d’instal·lació industrial i vendre l’energia sobrant a la xarxa. A Barcelona, per exemple, ja hi ha un aprofitament en el cas dels crematoris del cementiri de Montjuïc. L’any 2016 es va fer una inversió de 380.000 euros per aprofitar la calor residual del crematori, segons expliquen fonts de Cementiris de Barcelona. Però la instal·lació és per cobrir la demanda de climatització (calefacció i aire condicionat) i d’aigua calenta sanitària del mateix crematori.

“Aquestes actuacions permeten reduir el consum energètic en climatització i evitar l’emissió a l’atmosfera de 76 tones de CO 2 a l’any”, expliquen fonts de l’empresa. “S’ha dissenyat un sistema que, mitjançant bescanviadors de calor i circuits hidràulics, capta aquesta energia i la transfereix fins a l’acumulador central, on s’acumula l’aigua”, afegeixen.

L’esforç de Cementiris de Barcelona per avançar cap a la sostenibilitat és important. Per exemple, el cementiri de les Corts és energèticament autosuficient, però no ven energia a tercers. En aquest cementiri, el setembre del 2014 s’hi va inaugurar el parc de plaques solar, gràcies al qual el recinte genera l’energia que consumeix.

Aquestes plaques solars són la continuació d’un ampli projecte d’aprofitament de les cobertes que ja va començar el 2011 quan es van col·locar al cementiri de Montjuïc més de 700 metres quadrats de superfície de plaques solars. Aquesta aposta per l’energia solar és una iniciativa pionera als cementiris espanyols i demostra que l’ús d’energies renovables és viable en els àmbits més diversos.

A més dels parcs solars, Cementiris de Barcelona ha dut a terme unes altres iniciatives per fer les seves instal·lacions més ecològiques: també ha sigut pionera a l’hora d’utilitzar filtres de dioxines en tots els crematoris de la ciutat, per reduir al mínim les emissions de pols, gasos contaminants i metalls pesants.

Memora, la principal empresa de serveis funeraris a Catalunya, coneix la polèmica que s’ha produït a Astúries amb la proposta de Táctica Industrial. “No hi ha cap projecte semblant en aquest sentit”, indiquen fonts de Memora, malgrat la seva aposta per la sostenibilitat amb els ecofunerals i les urnes i taüts ecològics.

stats