ENERGIA
Empreses 06/05/2018

Carmena i Colau, dues maneres de vetar les grans elèctriques

Madrid i Barcelona exclouen Endesa, Iberdrola i Gas Natural del subministrament municipal

Xavier Grau
3 min
Carmena i Colau, dues maneres de vetar les grans elèctriques

La legislatura municipal serà recordada a les dues grans capitals espanyoles, Barcelona i Madrid, com la que es va deixar fora dels seus contractes les grans elèctriques espanyoles. Per camins diferents, les alcaldesses Ada Colau i Manuela Carmena han vetat Endesa, Iberdrola i Gas Natural a l’hora d’oferir subministrament elèctric als seus consistoris. Potser s’ha tancat l’accés a les famoses portes giratòries d’aquestes companyies, on busquen acomodament tants polítics quan deixen la funció pública.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Barcelona està a punt de convertir en realitat la promesa de crear una comercialitzadora elèctrica municipal, Barcelona Energia, que subministrarà electricitat a les instal·lacions municipals a partir del juliol, segons ha anunciat el regidor de Presidència, Aigua i Energia, Eloi Badia. L’empresa vendrà la llum generada a la incineradora de Tersa i a altres punts de generació municipal, com la placa fotovoltaica del Fòrum. El resultat: les grans elèctriques -l’últim contracte el tenia Endesa per un valor de 34 milions d’euros anuals- queden fora del subministrament a l’Ajuntament.

A més, el consistori s’estalviarà mig milió a l’any en la factura de la llum, i podrà vendre electricitat, a través de Barcelona Energia, a unes 20.000 cases que, segons Badia, es beneficiaran d’unes tarifes més progressives i socials.

El cas de Madrid és més enrevessat. El que ha aconseguit Carmena és deixar fora del concurs per subministrar llum al consistori les grans elèctriques, però l’ha obert a petites i mitjanes comercialitzadores que venen tota l’electricitat renovable, i que suposen el 64% de totes les companyies del sector que treballen a l’Estat.

Carmena ha guanyat el pols que mantenia amb les grans elèctriques. El seu criteri s’ha imposat i el concurs per subministrar electricitat a l’Ajuntament s’obre ara a 76 comercialitzadores que tenen l’etiqueta A de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), perquè poden acreditar que el 100% de la seva energia és d’origen renovable. El concurs és per un contracte de subministrament a l’Ajuntament de Madrid entre l’1 de juliol del 2018 i el 30 de juny del 2020, una quantitat d’electricitat equivalent al consum d’unes 45.000 cases.

La batalla, evidentment, no ha sigut fàcil. Perquè es tracta d’un contracte d’uns 82 milions d’euros anuals i les grans elèctriques hi han presentat batalla. L’Ajuntament de Madrid va plantejar el concurs incloent com una de les exigències tècniques que el 100% de l’energia fos verda, i les tres grans elèctriques, Endesa, Iberdrola i Gas Natural, hi van presentar recurs.

Però el Tribunal Administratiu de Concursos Públics de Madrid, que va admetre a tràmit els recursos de les elèctriques i fins i tot va arribar a suspendre el concurs, va acabar sentenciant a finals d’abril a favor del consistori i va desestimar els recursos de les grans companyies. Unes companyies que, malgrat que tenen energia verda en el seu mix de generació, utilitzen altres fonts com el carbó i el gas, que emeten CO2, i les nuclears, que generen residus radioactius.

El Tribunal de Concursos Públics va concloure que exigir el 100% d’energia renovable era lícit, i va admetre la possibilitat de limitar el concurs a aquelles companyies que tenen la certificació A, és a dir, que tota l’energia que comercialitzen és d’origen verd. La decisió municipal és un canvi de paradigma en els concursos públics de subministrament, perquè els grans actors del sector en queden fora i, en canvi, empreses molt més petites que mai es plantejarien anar a un concurs públic d’aquestes dimensions hi poden concórrer.

Segons les dades de la CNMC, hi ha 76 empreses que poden anar al concurs, que representen el 64% del total de comercialitzadores. Des del consistori lloen la decisió del Tribunal Administratiu de Concursos Públics. El delegat d’Economia i Hisenda, Jorge García Castaño, va dir que “és molt bona notícia per la responsabilitat social i la contractació pública responsable municipal, que pot servir de precedent per a altres administracions”.

stats