CONSTRUCCIÓ
Empreses 06/11/2016

Aixecar barris sencers sense totxos ni ciment

La catalana Barcelona Housing Systems segueix el model Ikea per construir edificis de manera industrial i fins a vint vegades més de pressa

Xavier Grau
2 min

L’Ikea dels edificis. Així s’autodescriu la companyia catalana Barcelona Housing Systems (BHS), que ara es prepara per exportar el seu model a mig món. El model d’aquesta companyia, creada per l’arquitecte César Ramírez Martinell, es basa en la industrialització dels processos. Utilitzant materials reciclats, bàsicament acer, ceràmica i fusta, es fabriquen les peces que permeten aixecar blocs d’habitatges (no cases unifamiliars). És especialment eficient per aixecar barris nous, seguint el model de l’illa Cerdà de l’Eixample de Barcelona. S’instal·la una fàbrica a peu d’obra i es poden construir els habitatges a un cost d’entre un 20% i un 30% per sota de la construcció tradicional, amb una gran sostenibilitat mediambiental i eficiència energètica i 20 vegades més de pressa que un edifici dels de sempre.

Inscriu-te a la newsletter Empreses Inscriu-t’hi
Inscriu-t’hi

Per desenvolupar els processos la companyia ha fitxat enginyers aeronàutics i d’automoció. Ramírez Martinell destaca que amb el seu mètode de construcció no cal aigua (en un edifici tradicional se’n gasten uns 150.000 litres), ni totxos, ni ciment. “Basem la nostra tecnologia en el planejament urbanístic de Barcelona i elements tecnològics derivats de l’enginyeria aeronàutica i de l’automòbil”, explica.

La companyia, que ja ha construït a Sitges, està en plena expansió internacional, aixecant habitatges a Xile i amb projectes ja firmats a l’Equador. Però a més, està en tractes per començar les seves activitats als Estats Units, la Xina i el Regne Unit. Davant aquesta expansió, els pròxims mesos té previst obrir una fàbrica central a la Zona Franca, que servirà per produir peces per a tot el món. Segons el president de la companyia, els materials utilitzats permeten aixecar “cases per a tota la vida” que tenen la mateixa durabilitat que les tradicionals “i fins i tot superior”.

Per raons d’eficiència, com que es tracta d’un procés industrial és millor aixecar una fàbrica al lloc on s’hagi de construir i fer barris sencers, i un cop acabada l’obra desmantellar la fàbrica i convertir l’edifici en un equipament social. A aquestes fàbriques ad hoc creades a la zona és on els operaris fabriquen i connecten les diferents peces dels edificis.

Aquests edificis porten incorporades plaques fotovoltaiques que permeten subministrar energia als habitatges, almenys en un 70% del seu consum. La construcció incideix especialment en l’eficiència energètica. De fet, l’edifici fet a Sitges, de quatre plantes i nou pisos, té la qualificació AA, i s’avança, així, cinc anys als requeriments de la Unió Europea.

stats