COOPERATIVES
-A.R

Una cooperativa en el sector de les TIC

Els fundadors de Jamgo fugen de les jerarquies a l’hora de muntar la seva empresa de serveis informàtics i disseny de sistemes

El sector tecnològic sovint es vincula al món de les start-ups, business angels i inversors privats. No obstant, quan Martín Espinach va decidir deixar la companyia on treballava per muntar la seva pròpia empresa de serveis informàtics, va optar per una fórmula d’organització menys habitual: la cooperativa. “Volia que a la meva empresa tots els socis tinguessin la mateixa responsabilitat i la cooperativa és l’estructura de decisió més horitzontal que hi ha”, diu Espinach, cofundador de Jamgo, la cooperativa que va formar juntament amb dos socis més fa tres anys i mig. Amb seu a Badalona, una ubicació que permet al Martín sortir a navegar en patinet de vela als migdies, Jamgo ofereix serveis de programació web i mòbil, disseny de software i sistemes de backend per a empreses, com Roca Sanitarios i el Col·legi d’Advocats (ICAB).

Avui Jamgo té set socis, la majoria dels quals van capitalitzar l’atur per fer la seva entrada a la cooperativa (l’aportació mínima són 1.000 euros). “Volíem fugir del format tradicional de les nostres feines anteriors, d’haver de prendre decisions de manera jeràrquica”, diu Aritz Samaniego, programador, que s’hi va incorporar fa un any. Cada soci és expert en alguna àrea concreta, cosa que permet acceptar diversos tipus de projectes. Amb una facturació anual de 300.000 euros, l’objectiu de Jamgo a llarg termini és desenvolupar els seus propis prototips de sistemes.