EL RACÓ DEL CONSUMIDOR
Empreses 09/09/2012

Retorn a les aules

Josep Maria Galí
2 min
Títol Web

Retorn a les aules

El retorn a l'escola fa que moltes famílies es preguntin per què caram ens hem de gastar tants diners en llibres i material escolar. Es difícil -a vegades impossible- reciclar els llibres d'un curs a l'altre. Històricament les llibreries han fet una part molt important de la facturació (algunes fins a un 30%) amb les comandes de llibres escolars. Per a algunes és un gran negoci, que els porta un munt de clients als quals després venen altres productes que suposadament necessiten per començar el curs. I les editorials, que cada vegada venen menys llibres, troben en el mercat escolar un segment captiu i protegit.

Llibre 'fungible'

Les editorials s'han ocupat bé que els llibres es converteixin en un consumible-fungible-efímer . El negoci dels llibres escolars és l'exemple més clar de com un sector de l'economia (editors i llibreters), amb la complicitat de l'Estat (que afortunadament per a ells no para de fer canvis en els currículums i els plans escolars), acaba saquejant les butxaques de les famílies. Els experts del màrqueting editorial saben com convertir un llibre en un consumible : ho aconsegueixen venent una cosa que es diu llibres interactius , que consisteix bàsicament que el nano guixa el llibre quan contesta les preguntes. Abans el llibre no es guixava: es respectava i passava d'unes mans a unes altres en el millor estat possible. Ara estan plens de dibuixets, d'espais per contestar, d'incitacions a la intervenció directa sobre el paper per deixar-lo inservible.

El sistema

Molts pares s'han organitzat per reciclar llibres, per cuidar-los i passar-los en bones condicions a futurs usuaris. Algunes AMPAs han establert sistemes de col·laboració en què tothom hi guanya... menys els llibreters i les editorials. El llibre digital ha entrat també en algunes escoles, i tot plegat ha donat una mica de sortida a una situació de la qual semblava que ningú es podia escapar. Esclar que en algunes comunitats autònomes d'aquest país, que suposadament anaven grasses, la solució era ben fàcil: pagar amb els impostos de tots els negocis de les editorials i els llibreters. Una solució demagògica, populista i insostenible.

stats