ENERGIA
XAVIER GRAU

El consum elèctric de les empreses torna a pujar

A l’abril va augmentar el 2,6% per l’impuls de la indústria, ja que el consum de les empreses de serveis continua davallant

ÉS UN INDICADOR IMPORTANT de la possible recuperació econòmica. El consum elèctric de les empreses va pujar un 2,6% a l’abril respecte al mateix mes de l’any anterior, segons les dades de l’Índex Red Eléctrica (IRE). Un consum empresarial que va estar impulsat per la indústria, ja que el consum de les empreses de serveis continua davallant. Segons l’índex que elabora l’operador del sistema, el consum industrial va créixer el 3,6%, mentre que el consum de les empreses de serveis va caure un 1,9%. Aquests càlculs de Red Eléctrica estan fets corregint els efectes de la laboralitat del calendari -amb l’impacte de la Setmana Santa- i l’evolució de les temperatures.

Segons l’IRE, en els últims dotze mesos el consum elèctric de les empreses, corregida la laboralitat i les temperatures, va augmentar un 1,9%. En el cas de la indústria va créixer un 4%, mentre que en els serveis va caure el 2,6%.

Per sectors, a l’abril els augments més alts de consum van ser en l’agricultura i ramaderia (23,9%), captació, depuració i distribució d’aigua (18%), fabricació d’altres productes minerals no metàl·lics (17,1%), transport terrestre i per canonada (11,7%) i indústria química (6,2%). En l’últim any l’augment més alt s’ha donat en la fabricació de vehicles, amb un 6,5%.

Per contra, les davallades més importants del consum a l’abril han estat en el subministrament d’energia elèctrica, gas, vapor i aire condicionat (-12%), i en la fabricació de material i equipament elèctric (-8,2%).