VICENÇ MOLINÉ

El conseller que s'esforça per trencar el gel

Llicenciat en enginyeria de ponts i camins, Felip Puig va iniciar-se en la política com a regidor municipal de Convergència i des de llavors ha anat escalant en diverses conselleries

El conseller  Que s'esforça  per trencar el gel / ANTHONY GARNER Zoom

Llicenciat en enginyeria de ponts i camins, Felip Puig va iniciar-se en la política com a regidor municipal de Convergència i des de llavors ha anat escalant en diverses conselleries

"Sempre ens toca ballar amb la més lletja". Aquesta va ser una de les frases que es va sentir entre l'equip de Felip Puig un cop es va saber que assumiria la conselleria d'Economia i Empresa el desembre del 2012, en un dels moments més durs de la crisi econòmica. I és que el currículum polític de Puig, com diu una persona propera a la seva figura, fa por: conseller de Medi Ambient quan es preparava el Pla Hidrològic Nacional, conseller de Política Territorial i Obres Públiques durant la negociació per definir el traçat de l'AVE i conseller d'Interior en ple moviment dels indignats, a qui va desallotjar de la plaça Catalunya amb càrregues dels Mossos d'Esquadra. Sense comptar el càrrec de portaveu de CiU al Parlament els primers quatre anys del partit a l'oposició. Puig, però, ha aguantat tot aquest desgast polític i s'ha convertit en un dels consellers de màxima confiança de Mas.

Nascut el 1958 a Barcelona, és enginyer de ponts i camins per la UPC i diplomat en administració i direcció d'empreses per la Politècnica de Madrid. Militant de Convergència des del 1976, va iniciar-se en la política com a regidor de Parets del Vallès.

Negociador hàbil

El 1988 va deixar la seva feina d'enginyer i va acceptar el càrrec de director general de Serveis Comunitaris a la conselleria de Benestar Social. El 1992 es convertiria en director general de la conselleria i quatre anys més tard en secretari general de CDC. El 1999 va arribar a conseller de la mà de Jordi Pujol, que li va confiar la regidoria de Medi Ambient i després la de Política Territorial. Va ser aquí on va acabar de demostrar els seus dots com a negociador. "És molt hàbil, tant negociant com dialogant", assegura un col·laborador seu per explicar que se li confiïn conselleries complicades. Darrere una façana dura i implacable, entrenada per fer rodes de premsa sobre temes espinosos, els seus col·laboradors asseguren que fa esforços per trencar el gel en les reunions. "Té un punt d'humor que el fa humà", asseguren des de la conselleria, on insisteixen que "sempre ha hagut de fer de dolent de la pel·lícula". Aquesta imatge queda ben reflectida al programa Polònia, on es va fer popular acompanyat d'un bat de beisbol.

Jocs de boles

Entre les seves aficions destaca la música de Frank Sinatra i els westerns. Acostuma a practicar el tenis per desconnectar i mantenir-se en forma malgrat que els seus col·laboradors asseguren que si haguessin d'associar Felip Puig amb un esport seria la petanca. "Quan era director general d'Adigsa, va haver de trobar-se amb comunitats de veïns de barriades marginals afectades per l'aluminosi, com Sant Roc o les Fonts de Manresa. Les reunions eren molt tenses, però va descobrir que si després anava amb ells a jugar a petanca els ànims es calmaven i tot era més fàcil", explica una persona del seu equip. Després d'això, però, Puig no va perdre el costum de jugar a petanca i acostuma a moure's amb el seu joc de boles, i un o dos cops al mes visita els amics que va fer durant aquella època i aprofita per fer unes partides que sempre acaben amb un esmorzar.

Casat i amb dues filles, Puig és un apassionat de les noves tecnologies: va ser un dels impulsors de la implantació dels correus electrònics i internet a Convergència.