El congrés dels aspirants

Des que el consorci GSMA va triar Barcelona com a capital mundial del mòbil entre els anys 2012 i 2018, alguns esperàvem amb interès veure com la designació anava més enllà de la celebració anual, cada mes de febrer, d'un Mobile World Congress (MWC) que representa un excel·lent negoci durant una setmana per a la Fira i els serveis vinculats, des d'hotels i restaurants fins a taxistes i treballadores del sexe.

El primer pas va ser la inauguració del Mobile World Center, l'exposició permanent de tecnologies i aplicacions de mobilitat a l'edifici de Telefónica a la plaça de Catalunya. Però, passats dos anys dels set concedits a la ciutat, encara no s'havien materialitzat les altres dues potes anunciades de la capitalitat: el festival que havia de fer visible el món del mòbil entre la ciutadania mitjançant concerts i altres actes multitudinaris, i la plataforma per promoure la creació d'empreses del ram al nostre país.

El primer de moment sembla aparcat, però la segona ja té nom i data. Es diu 4 Years from Now(4YFN) i és una trobada d'emprenedors, amb xerrades i tallers centrats en les aplicacions de la mobilitat, que tindrà lloc al recinte clàssic de la Fira, el de Montjuïc, durant els mateixos quatre dies que el MWC ocuparà el recinte nou, el de la Gran Via. Una mena de congrés low cost (la inscripció costa 299 euros, davant els 2.199 del passi de congressista més econòmic), que, segons John Hoffman, conseller delegat de la GSMA, hauria de funcionar com a viver d'aspirants a participar algun dia en l'altre congrés, el dels grans. Una oportunitat que no es pot deixar passar: parlem d'una indústria que dóna feina a nou milions i mig de persones i l'any passat va generar 2,3 bilions de dòlars atenent 3.400 milions de clients mitjançant 6.900 milions de línies mòbils. Només queden cinc anys per aprofitar l'ocasió. Si no ho fem, com diu en Genís Roca, ja no tindrem dret a demanar res.