CHRISTIAN DE ANGELIS

La confiança econòmica encén l'esperit de Nadal

Segons un informe de Deloitte, Espanya se situa entre els països europeus on la despesa pujarà durant la campanya nadalenca

Un pressupost de 264 euros per als regals, 212 euros per al menjar, 104 euros per a viatges i 91 euros per a l'oci. Total: 671 euros. Aquesta és la despesa mitjana que es farà a Espanya durant la campanya de Nadal que està a punt de començar, una xifra que representa una pujada de l'1,8% respecte a la campanya nadalenca del 2012.

Així ho revela un informe de Deloitte, que situa Espanya en l'àrea verda dels països europeus, és a dir, entre els països on el consum augmentarà aquesta campanya nadalenca. A la zona vermella , on l'economia espanyola estava instal·lada en l'anterior campanya de vendes nadalenques, només hi queden tres països europeus: Grècia, Holanda i Irlanda.

La previsió de pujada de la despesa, davant de la baixada de l'any anterior, situada prop del 4%, es produeix en un moment en què diversos indicadors apunten a un punt d'inflexió en la situació econòmica i en l'evolució del consum de les famílies. Anuncis com la sortida d'Espanya de la recessió econòmica i la fi del llarg període de caigudes de l'índex del comerç minorista (ICM) han impulsat a la millora de la percepció de l'economia.

Segons l'informe de Deloitte, el 16% dels consumidors espanyols creuen que la situació del país millorarà l'any 2014, amb una taxa d'optimistes més gran que les de països com Itàlia, França i Grècia. A més, el 19% dels espanyols creuen que la seva pròpia situació econòmica millorarà l'any vinent, i un 11% consideren que avui tenen més capacitat de despesa que l'any passat.

L'estudi també desvela quins són els regals més desitjats pels espanyols per a la campanya nadalenca.

Llista de Reis

En primer lloc es mantenen, igual que l'any passat, els diners, que és l'opció preferida entre els homes i la segona entre les dones.

La roba i el calçat ocupen el segon lloc en la llista als Reis per al conjunt de la població, i el primer entre les consumidores.

Viatges, llibres, tauletes electròniques, smartphones , ordinadors, entrades a espectacles, perfums i cosmètics i xecs regal són, per aquest ordre, els altres productes i serveis més desitjats.

Tot i preferir diners, els espanyols continuaran regalant aquest any roba, llibres i perfums. Els diners en efectiu seran el setè regal més freqüent.