SANITAT
Empreses 10/01/2016

Un comandament a distància per controlar els pacients de l’UCI

Better Care crea a Sabadell un programa per controlar malalts crítics i ja l’ha venut a un fabricant alemany

-elena Freixa
3 min
Un comandament  a distància per controlar els pacients de l’UCI

UN PACIENT, UNA pantalla, una carpeta. Aquesta és la pauta que segueix el programa per millorar el seguiment i control dels malalts crítics que ha desenvolupat l’empresa catalana Better Care, un spin-off nascut a l’hospital Parc Taulí de Sabadell. La companyia, creada per un equip liderat pel doctor Lluís Blanch, ha creat un programarique permet concentrar tots els senyals de les màquines a les quals està connectat un malalt de l’UCI perquè es visualitzin en un sol monitor i així evitar les múltiples pantalles actuals (una per a la freqüència cardíaca, una per a la respiració, etc.). “Així es concentra la informació, és més senzill fer el seguiment i es poden creuar les dades i generar algoritmes”, explica la consellera delegada, Eulàlia Clos. A més, el programa permet fer el control a distància de tota la informació del malalt a través d’una aplicació que el metge pot consultar fins i tot quan no és físicament al centre hospitalari.

Better Care va tancar el primer gran acord de venda del software l’estiu passat. La multinacional alemanya Dräger, que es dedica a la fabricació d’equips per a les unitats de cures intensives de tot el món, serà el primer gran grup que incorporarà aquest programari als seus aparells de sèrie. Better Care confia que aquest primer gran contracte sigui un impuls important per al seu pla de negoci, que preveu arribar a una facturació de cinc milions d’euros en dos anys, explica Clos.

El software ja està instal·lat en unitats de cures intensives de centres hospitalaris catalans com el Parc Taulí de Sabadell, la Mútua de Terrassa i l’Hospital de Manresa. També se n’estan fent proves a Conca i en altres centres d’arreu de l’Estat, però gràcies a Dräger la internacionalització serà molt més ràpida. “El programa ja està traduït a 14 idiomes, es pot comercialitzar a tota la Unió Europea i estem en tràmits perquè l’aprovin les autoritats dels Estats Units”, afegeix la directiva.

Normalment, en una UCI hi conviuen molts aparells de marques diferents (Philips, General Electric o la mateixa Dräger), cadascun amb els seus propis programes instal·lats. El que ha desenvolupat aquesta start-up catalana és una manera de superar aquestes incompatibilitats. El programa de Better Care no només facilita que les dades s’agrupin i es puguin llegir en una sola pantalla sinó que, encara més important, afavoreix que tota la informació sigui processada i se’n generin pautes que poden ser molt útils. “El que fem és generar algoritmes a partir d’informacions creuades que ajudin a predir quan un malalt, per exemple, pot tenir un risc alt de patir una crisi cardíaca o respiratòria, que en aquests pacients pot ser molt perillosa”, sosté la consellera delegada.

La informació queda registrada, el metge té accés a tota la corba i no s’ha de refiar només del relat verbal que li poden fer els col·legues que han estat a càrrec dels malalts de l’UCI, ja sigui en torns de guàrdia de cap de setmana o nocturns, afegeix Clos. El programa inclou un sistema que permet la transferència i l’emmagatzematge de totes les dades, de manera que el metge pot consultar-les a distància des de qualsevol dispositiu mòbil que tingui el sistema operatiu Android.

L’equip de Better Care el capitaneja un metge expert en cures intensives, el doctor Blanch, i l’integren altres professionals mèdics que ja treballen en el següent software, que arribarà aviat al mercat: és un programari específic per als aparells de ventilació assistida per afinar més la vigilància i la prevenció de les insuficiències respiratòries en aquests malalts crítics.

stats