Empreses 02/02/2014

Els clarobscurs de la creació d'ocupació a Catalunya

Més temporalitat, més aturats de llarga durada i menys sortides laborals per als europeus són algunes de les tendències que marca l'última Enquesta de Població Activa (EPA)

Christian De Angelis
3 min

Fa només deu dies, l'Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va fer pública la millor dada que podien esperar la societat i l'economia catalanes en aquests anys de crisi econòmica: l'atur va baixar de manera substancial en l'últim trimestre del 2013 i es va crear ocupació.

Les magnituds són rellevants: 64.700 aturats menys i 25.400 ocupats més que en el mateix període del 2012, tot i que queden ennegrides per les gran xifres d'atur que arrossega Catalunya, amb una bossa de 820.400 persones que no troben feina. Quins són els clarobscurs de l'EPA?

1 __ ATURATS DE LLARGA DURADA

La situació del mercat laboral millora en termes generals, però empitjora per a un conjunt de persones que en queden excloses. Es tracta dels aturats de llarga durada, que fa més de dos anys que busquen feina i que a Catalunya representen el grup més nombrós, amb 295.400 treballadors afectats, un 36% del total.

Les persones que fa més de dos anys que busquen feina i que per això no compten amb prestació per desocupació van pujar en l'últim trimestre del 2013 un 3,7% en relació al mateix període del 2012. Aquest augment es concentra entre els homes, col·lectiu en què l'atur de llarga durada va pujar un 12,3%, fins al 37,9% dels aturats.

2 __ DOCTORES, NO

Per nivell de formació, l'atur baixa a tots els grups de treballadors, excepte entre els analfabets, que només representen el 0,3% del total. En l'últim any, els aturats que no saben llegir van augmentar un 32,7%, en passar dels 5.500 als 7.300 del quart trimestre del 2012 al quart del 2013.

En la part més alta de la piràmide de la formació hi ha els doctors, que només representen el 0,2% de la bossa d'aturats. Entre els homes hi ha actualment 500 doctors en situació d'atur, un 58,3% menys que un any abans. En canvi, pugen les doctores sense feina, un 60%, fins a les 800 al conjunt de Catalunya.

3 __ NI ITALIANS NI FRANCESOS

La millora de la situació del mercat laboral no parla italià, francès ni alemany. Els treballadors d'aquests països, principals estats d'origen dels immigrants europeus a Catalunya, troben feina amb més dificultat.

En l'últim any, l'atur va pujar un 5,3% entre els immigrants procedents de la UE, fins als 26.340 aturats, en una dinàmica que es repeteix tant en homes com en dones. Aquest grup és l'únic en què la desocupació puja, mentre que entre els immigrants extracomunitaris i els espanyols baixa un 10,2% i un 4,8%, respectivament.

4 __ MÉS TÈCNICS, MENYS GERENTS

Pugen els ocupats entre tècnics i personal de suport, amb un augment del 7,3%, o el de treballadors de serveis de restauració, serveis personals, protecció i venedors, un 5,2%.

Baixen, en canvi, els ocupats en posicions de director o gerent, un 4,3%, i els inscrits en ocupacions elementals, un 3,8%.

5 __ MENYS ASSALARIATS

La feina per compte propi s'imposa com la fórmula d'ocupació en creixement a Catalunya. En l'últim any, els ocupats com a assalariats van augmentar un 1,2%, fins als 2,37 milions de treballadors, mentre que els ocupats per compte propi van arribar als 494.000 treballadors, amb un augment del 5,6% en relació a l'últim període del 2012.

Entre els treballadors per compte propi, els que més pugen són els empresaris sense assalariats o els treballadors independents, amb un augment del 8,5%. Els empleadors, en canvi, baixen, amb una caiguda de l'1,4%.

6 __ MÉS TEMPORALITAT

La temporalitat va en augment i marca una altra gran tendència del nou mercat laboral postcrisi. En particular, el treball temporal va pujar un 9,3% en l'últim any, fins als 444.600 ocupats sota aquesta fórmula contractual. En canvi, els contractes indefinits van seguir baixant el 2013, amb un descens del 0,5%.

stats