Una cera per a esquís 100% ecològica

Un dissenyador gràfic de Barcelona ha patentat una fórmula sense químics que permet l'enceratge d'esquís en fred en plena pista

Una cera per a esquís  100% ecològica / CÈLIA ATSET Zoom

Guillem Capellades és dissenyador gràfic i un gran aficionat a l'esquí, una passió que comparteix amb la seva família. Un tema freqüent en les reunions i sopars familiars d'hivern era lamentar-se que cada cop que tocava encerar els esquís o la planxa de snow calgués anar a una botiga d'esports o a un expert en enceratge en calent. Així que a Capellades se li va ficar al cap que podia desenvolupar una modalitat de cera que permetés a l'usuari aplicar-la ell mateix, en fred, i que pogués dur-a a sobre fàcilment, a l'anorac o a la motxilla, i que, a més a més, fos 100% ecològica.

Amb els guants posats

"Al mercat ja hi ha fabricants de ceres en fred, però la majoria contenen parafines, fluorats o substàncies químiques tòxiques. L'opció ecològica em servia per diferenciar-me de la competència i per fer encara més fàcil l'enceratge a l'usuari, fins i tot sense treure's els guants", explica Capellades al seu estudi del Poblenou, a Barcelona. L'estudi és també la seu de Marteen Sports Wax, l'empresa que va fundar fa dos anys per desenvolupar ceres ecològiques per a material esportiu, des d'esquí i snow fins a ciclisme i handbol. El primer producte, Nzero, apte per a material de la neu, arriba a les botigues i estacions d'esquí per primera vegada aquesta temporada.

Per desenvolupar la fórmula, en procés de patentabilitat, Capellades ha col·laborat amb el centre tecnològic Leitat de Terrassa i amb una planta de producció de ceres de Sentmenat, i l'últim any ha estat provant el producte amb monitors i professionals de l'esquí de les estacions de Vallter 2000 i Vallnord (Andorra). En total ha invertit prop de 45.000 euros i ara busca nous inversors per poder fabricar un tiratge mínim per fer front a les comandes d'aquesta primera temporada. La segona fase del negoci és ampliar la gamma d'aplicacions a altres esports.

Sense residus tòxics

"L'enceratge ha de permetre dues coses: protegir el material i millorar l'experiència de l'esquí", explica l'emprenedor. L'avantatge addicional de Nzero és que, en ser ecològica, no genera residus tòxics per al medi ambient ni és inflamable. "La pots portar a la butxaca i encerar els esquís a mitja pista, sense tacar-te els guants o la roba, i sense perill que se t'irriti la pell", afegeix.

Al gener Capellades té previst presentar Nzero a la fira ISPO de Munic, la més important del món en el sector dels esports a l'aire lliure. "Hi ha altres fabricants europeus que estan traient ceres en fred biodegradables, però cap és 100% ecològica", assegura Capellades. El producte es vendrà per internet, en botigues d'esport i en estacions d'esquí. De moment aposten per penetrar el mercat espanyol, "petit en comparació amb Alemanya, Suïssa o Àustria, però amb bastant potencial, tot i la crisi", diu Capellades. Les estacions d'esquí espanyoles esperen que la temporada 2013-2014 es mantingui en nivells similars a l'anterior, que es va tancar amb 4,8 milions de dies d'esquí venuts, segons l'associació del sector, Atudem.