El perfil

Thais Ruiz: “Si ets dona en l’entorn digital, tens un pes a sobre de patiment que els homes no tenen”

Fundadora i directora executiva de DigitalFems

2 min
Thais Ruiz “Si ets dona en l’entorn digital, tens un pes a sobre de patiment que els homes no tenen”

Formació

"Vaig néixer a Barcelona i he estudiat aquí tota la vida. Quan vaig acabar l'institut, vaig entrar a la universitat per estudiar la carrera de dret a la UB entre els anys 1992 i 1997, i també vaig marxar d'Erasmus als Països Baixos. Soc jurista de formació, però després vaig començar un doctorat en teoria política i polítiques públiques. Jo aleshores em volia especialitzar en polítiques culturals, però encara sent estudiant vaig entrar en contacte amb el món digital. A través d'una de les meves primeres feines vaig descobrir el protocol TCP/IP, em vaig quedar meravellada i vaig decidir reorientar la meva carrera personal cap a aquí. Vaig començar a treballar i, tot i tenir estudis de doctorat, vaig haver-lo de deixar i no he acabat la tesi. Malgrat això, més tard també he seguit vinculada a la universitat, amb la UOC, fent recerca entre el 2018 i el 2021"

Vida personal

"Sempre he treballat en l'entorn tecnològic, però quan vaig començar a treballar en una multinacional americana em vaig quedar impressionada per les seves polítiques d'inclusió, ja fossin de gènere, d'origen, etc. Vaig tenir la sort de poder veure aquell entorn, i el 2019 vaig decidir que calia impulsar- ho arreu del sector. Al final, tot i que jo tingués experiència i estigués en càrrecs directius, sempre havia viscut que, per ser dona, es qüestionava la meva opinió i necessitava validació externa. Però en aquell moment em vaig quedar tan impressionada que vaig voler reenfocar la meva vida per exportar aquesta visió a altres empreses. Si ets dona, sempre tens un pes a sobre de patiment que els homes no senten en aquests entorns. A més, el món d'internet sempre ha estat vinculat amb moviments socials i és una eina que pot fer-se servir per a un bé comú, així que vaig impulsar DigitalFems com una ONG per intentar revertir aquestes desigualtats"

Vida professional

"En un inici vaig exercir de guionista de webs, el que avui anomenem experiència de l'usuari, en una acceleradora d'empreses. Era a principis dels 2000, començava un boom digital i vaig marxar a Madrid a l'aventura a treballar. En paral·lel, vaig començar també a portar temes de comunicació i màrqueting per a una companyia que es deia Dvdgo, que es dedicava a vendre DVDs. Després, però, vaig marxar a treballar a l'organització IAB, on vaig estar cinc anys i vaig aprendre molt. A l'acabar aquesta etapa, vaig tornar a Barcelona i em vaig incorporar en una empresa de comunicació DDB, on vaig treballar entre el 2008 i el 2013. Aleshores vaig entrar a treballar a l'Ajuntament de Barcelona, on feia de responsable d'estratègia digital, però el 2016 vaig marxar a fer consultoria tecnològica i vaig ser directora a Espanya de la multinacional ThoughtWorks. Allà vaig veure que en el sector digital calia fer polítiques de gènere, així que el 2019 vaig sortir-ne per crear l'ONG DigitalFems, on ara soc directora"

Lliçons de vida

"Si em pogués donar un consell a mi mateixa quan era jove seria que, malgrat les pors i les crisis existencials que puguis tenir a la vida, sovint no cal pensar-se tant les coses. La inestabilitat o el risc són idees que poden fer por, però són tòxiques i no sol ser bo escoltar-les. Cal diferenciar entre no tenir seny i quedar paralitzat per la por"

stats