TALENT
Emprenem  /  Casos d'èxit 01/12/2019

El perfil: Sisco Sapena

Fundador, CEO i president de Lleida.net

Amelia Pijuan
3 min
Sisco Sapena

Formació

1971-1985

EGB, BUP I COU AL COL·LEGI CLAVER RAIMAT. LLEIDA

1985

ESTUDIS D’ENGINYERIA AGRÍCOLA A LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. LLEIDA

“El meu avi va morir quan jo tenia 12 anys i la meva família va heretar una granja de vaques de llet. Els meus pares, que eren advocats, van aguantar el patrimoni fins que pogués gestionar-lo. Va ser un MBA de la repera!”

1991-1993

MÀSTER EN TELEMÀTICA A LA UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE CATALUNYA. BARCELONA

“Vaig treballar durant sis anys a la granja fins que el meu pare em va acomiadar. El vaig convèncer perquè em pagués un màster de telemàtica a la UPC perquè era un tema que sempre m’havia agradat. Jo ja estava interessat en el tema dels BBS (‘bulletin board systems’)”

2017-2019

GLOBAL CEO PROGRAM A IESE BUSINESS SCHOOL

Experiència laboral

Experiència laboral 1995-ARA

FUNDADOR, CEO I PRESIDENT DE LLEIDA.NET

“Lleida.net és una ‘start-up’ que té gairebé 25 anys. El gran avantatge del negoci que hem muntat és que sempre ens presenta nous reptes i serveis. És un procés continu d’innovació: vam néixer com a proveïdors de serveis d’internet i ara comercialitzem SMS i serveis de certificació electrònica”

El 9 d’octubre del 2015 Lleida.net es va incorporar al Mercat Alternatiu Borsari (MAB). Fa un any, el 19 de desembre del 2018, l’empresa també va entrar a l’índex borsari Euronext Growth de París

“Entre 1993 i 1995 vam intentar vendre la moto per aconseguir inversió. Ho vam intentar tres cops sense èxit. En l’últim intent vaig tenir els dos únics nanosegons de depressió que he tingut a la meva vida i vaig decidir vendre la meva pròpia moto: una Yamaha XT 350”

“A l’equip directiu de Lleida.net hi ha paritat. Fa molts anys vaig fer un exercici d’autocrítica: un dia vaig escoltar a la ràdio un debat on les entrevistades es queixaven que moltes dones cobraven menys que els seus companys. Aquell mateix matí em vaig adonar que a Lleida.net passava el mateix. Vaig reunir totes les dones de l’equip, em vaig disculpar i els vaig apujar el sou”

Primers passos de Lleida.net, fa quasi 25 anys. “Molta gent s’autodefineix com a emprenedora en sèrie. Jo dic que soc un emprenedor en ‘sèrio'

“L’octubre del 2017 vam traslladar la seu social a Madrid perquè no ens podíem arriscar a perdre les numeracions que teníem a la resta d’Espanya ni l’estatus d’operador europeu. A més, hi havia una incertesa que ens va afectar en el preu de cotització. Al final, soc el responsable de totes les famílies que depenen de Lleida.net i he d’exercir com a gestor responsable del meu àmbit”

1999-2007

PRESIDENT D’IRC HISPANO

“IRC era el ‘bareto’ d’internet. Teníem fins a 1,5 milions de connexions cada dia, i això ens va ajudar a aprendre a gestionar una comunitat amb pocs recursos. També ens va permetre tenir una interlocució amb els principals operadors de telecomunicacions”

Lliçons de vida

“Els grans problemes que hem tingut han estat per no prendre decisions a temps. Com a emprenedor et pot anar bé o malament, però has de tenir la capacitat de prendre decisions”

“El veritable ‘pelotazo’ és ser capaç de muntar alguna cosa del no res i aconseguir que creixi. Tinc ganes de continuar aquest projecte 25 anys més”

“De jove practicava piragüisme: qui rema en contra dels remers, els tira per la borda. Si he d’acomiadar algú, no em cau una llàgrima perquè no vull plorar per tots”

LLEIDA, 1967

stats