Perfil

“Una de les nostres obligacions és contribuir a generar oportunitats i transformació social”

Elena de Carandini Raventós, presidenta de la Fundació Comunitària Raimat Lleida (Barcelona, 1975)

2 min
Elena de Carandini Raventós

Els referents familiars i Napa Valley

Elena de Carandini va néixer a Barcelona l’any 1975, malgrat que sent una vinculació molt especial amb el territori de Lleida. “Tinc molts records de la meva infantesa aquí a Raimat, com les tempestes d’estiu, caminar per les vinyes aprenent del meu avi i les passejades en bicicleta”, recorda. Carandini explica l’aposta que la família sempre ha fet per la finca i que els seus avis són els seus grans referents. En la seva etapa d’estudiant, Elena de Carandini reconeix que ja tenia algunes idees clares sobre el seu futur; va estudiar publicitat i relacions públiques a la Universitat de Barcelona i, posteriorment, s’ha anat formant també amb diversos programes executius a Esade i l'Iese i sobre sostenibilitat, mesura i gestió de l’impacte per als ODS a la Universitat de Duke. “Als 21 anys vaig marxar a fer unes pràctiques en una finca vitivinícola de Napa Valley. Allà feia mil coses, fins i tot de guia explicant la història de la família, i em vaig enamorar d’aquella zona”, admet.  

Raimat.

Vinculació al món filantròpic

Mentre acabava la universitat, Carandini va passar pel celler Codorníu per fer pràctiques i després va iniciar-se en el món de la comunicació. A principis dels anys 2000 va passar per empreses com Weber Shandwick o Hill & Knowlton, on exercia com a consultora de comunicació. Segons explica Carandini, a través d’un projecte solidari d’una empresa va entrar en contacte amb el Palau de la Música i la part de sostenibilitat de les companyies, on va acabar treballant entre els anys 2003 i 2011. “Va ser una etapa preciosa en què vam fer iniciatives solidàries a escala internacional”, narra. El 2011, però, va deixar el Palau per entrar a la Fundació Boscana, la qual va dirigir fins al gener de 2021. Tal com explica Carandini, la Fundació Boscana va ser fundada pel seu avi després del naixement de la seva filla gran amb discapacitat intel·lectual. “Soc patrona de fins a cinc fundacions i sempre he viscut la filantropia des de casa, és una de les nostres obligacions contribuir a generar oportunitats i transformació social”, sentencia.

Les vinyes i el Castell de Raymat.

La compra del Castell de Raymat

Després de l’etapa a la direcció de la Fundació Boscana, el 2020 Carandini va optar per comprar el Castell de Raymat, que era una propietat de la família i amb què tenia una gran vinculació. “Quan fa dos anys va entrar el fons d’inversió a l’empresa familiar, van posar a la venda la finca. Jo pensava que algú la compraria, però no va ser així i vaig decidir fer una oferta pel seu gran simbolisme en la regeneració de la zona, i em va canviar la vida”, afirma Carandini. Segons explica Carandini, la seva idea principal era crear un projecte turístic d’impacte social, però amb la irrupció de la pandèmia va apostar per impulsar la Fundació Comunitària Raimat Lleida. “De la mateixa manera que el meu besavi, Manuel Raventós, va adquirir la finca de Raimat el 1914 i va apostar per transformar el territori, sento que hem seguit el llegat amb la posada en marxa de la fundació”. 

Lliçons de vida

“És important que les empreses tinguin comissions de sostenibilitat dins dels seus consells d’administració avui dia. Potser la idea de RSC ja està obsoleta perquè tots hem de tenir un propòsit com a empresa o entitat. No val fer una rentada de cara a una marca, sinó que cal comprometre’s de veritat amb la comunitat i el planeta”

“Em costa molt donar consells, perquè cadascú de nosaltres té circumstàncies úniques, però moltes vegades el que cal és la resiliència en el treball. En el meu cas no m’hauria imaginat que acabaria on soc ara, però enfront de moltes situacions en què m’he trobat amb un 'no', sempre he cregut que cal pensar en gran”

stats