El perfil

Maria Fátima Lucas

Cofundadora i CEO de Zymvol

2 min
Maria Fátima Lucas

Formació

“Vaig néixer al Canadà, però tota la meva família és portuguesa i vivíem allà per la feina dels meus pares. Vaig viure-hi fins als vuit anys, quan vaig tornar a Portugal, on vaig fer tota la meva vida d’estudiant fins als 30 anys. D’adolescent, quan estudiava a l’institut, m’atreia molt la química i posteriorment vaig anar a la Universitat de Porto, on vaig graduar-me en química l’any 2000. També hi vaig fer el màster i el doctorat en química computacional, que vaig acabar el 2007”

Trajectòria professional

“La meva primera feina va ser com a assistent d’investigació científica mentre feia el màster a Porto. A partir d’aquell moment, del 2001 al 2008 vaig treballar com a investigadora en universitats o centres d’investigació, i vaig passar per Edimburg i Calàbria. El 2008 vaig començar a investigar per al Barcelona Supercomputing Center, però el 2016 vaig decidir canviar de rumb. Aleshores vaig crear la meva pròpia empresa sobre química computacional i enzims, Zymvol, i el 2020 vaig ser premiada amb el premi europeu Women Innovators”

Un èxit

“Aconseguir reunir persones amb les quals he treballat en el passat i de confiança per a nous projectes en comú”

Un fracàs

“Quan era investigadora, no adonar-me de la importància del ‘networking’. No hi donava importància i és fonamental”

Lliçons de vida

“Quan em vaig posar a emprendre, era un repte, no sabia absolutament res sobre empreses. Vaig començar a anar a Barcelona Activa i allà vaig aprendre de tot: logística, finances, fiscalitat, a crear un pla de negoci… Això em va ajudar molt i vaig poder crear l’empresa amb els meus socis”

“Per començar t’has d’envoltar de persones que en sàpiguen i fer moltes preguntes. Has d’escoltar els seus consells, però al final també has de prendre les teves pròpies decisions. En el món de l’emprenedoria, com que molts ens hem trobat amb els mateixos problemes, sempre estem disposats a ajudar-nos mútuament”

Maria Fátima Lucas
El que més m’agrada

Una marca

“Novozymes. És l’empresa més gran del sector i és un referent internacional en la creació d’enzims. La biotecnologia ha crescut molt últimament, però ells tenen moltes dècades de trajectòria”

Una cançó

“Escolliria ‘I know’, de Placebo, una cançó que m’acompanya des de fa temps. És una cançó dura i reflecteix la vida de l’artista, que no va ser gaire fàcil”

Una sèrie

“En això soc molt convencional. En el seu moment em va agradar molt ‘Joc de trons’, però m’agraden moltes sèries i pel·lícules en general”

Un llibre

“La saga de Harry Potter. Me l’he llegida diverses vegades, em fan sentir bé i els llibres transmeten bons valors”

Un 'hobby'

“La pintura. Abans de crear l’empresa feia classes de pintura cada setmana. M’agrada molt i ho hauria de reprendre”

Una personalitat

“Frances Arnold. Va ser premi Nobel de química el 2018 i vaig tenir la sort de conèixer-la. Ha fet avenços molt grans en el sector enzimàtic i és una gran persona”

stats