Perfil

“Ser mare m’ha donat força en la meva carrera professional”

Marina Planas. CEO i cofundadora The Network. Barcelona, 1973

2 min
Marina Planas

1.- Els seus pares com a referents i un sector masculinitzat

Marina Planas va néixer a Barcelona l’any 1973, tot i que se sent molt vinculada emocionalment al Garraf. “Soc filla d’una mare andalusa, que va emigrar aquí a Catalunya als setze anys tota sola, i el meu pare és d’un poble petit del Garraf, així que és un lloc al qual tenim especial estima a casa”, explica. Planas guarda molt bons records de la seva vida estudiantil: “Vaig decidir estudiar enginyeria industrial perquè un dels referents és el meu pare i és el que havia vist a casa”. Tot i això, destaca: “A la carrera érem només 10 dones”, una dada molt significativa i que s’ha anat repetint al llarg de la seva vida. “En el món corporatiu també m’he trobat en situacions on era la primera dona a ocupar certs càrrecs”, apunta. Planas també explica la força que ha tingut la maternitat en la seva carrera professional, ja que el fet d’haver estat mare ha posat de manifest “com és de diferent la conciliació en el món empresarial per a les dones” i com “li ha fet guanyar força i consciència en la seva vida”. A més, Planas explica emocionada que actualment els seus pares continuen sent els seus referents, especialment per la seva vitalitat malgrat el diagnòstic d’una malaltia neurodegenerativa del seu pare.

2.- Saber-se reinventar i deixar el món corporatiu

Planas recorda com van ser els seus inicis com a enginyera: “Quan vaig acabar la universitat vaig entrar a treballar a la multinacional Ficosa, i va ser una vertadera escola per a mi”. Allà hi va estar més de quinze anys, passant per diversos rols d’enginyera, gestió i administració. “Ser directora de projectes en una empresa és un rol que recomano a tothom perquè aprens d’una manera molt transversal sobre com portar projectes i persones”. El 2014, però, Planas va sortir de Ficosa i va marxar a viure al sud d’Espanya, on va ser directora de serveis corporatius d’una companyia. Al cap de dos anys, l’empresa en qüestió va ser venuda i es va quedar sense feina. “Vaig marxar al MIT, on vaig descobrir els nous models de negoci de les plataformes digitals com Airbnb o Amazon i vaig reorientar la meva carrera professional”, detalla. A l'acabar el programa, va tornar a Barcelona i va convertir-se en assessora de start-ups fins que el 2020 va decidir crear TheNTWK, una comunitat per a professionals dedicats al negoci de plataformes digitals.

Marina Planas.

3.- L’actualitat, un moment de canvi

Segons explica Planas, sempre havia pensat que l’emprenedoria no feia per a ella. “No m'havia adonat que, en realitat, ja feia temps que desenvolupava projectes, però sempre dins del paraigua que ofereixen les grans empreses”, reconeix. Assenyala, a més, que actualment es troba en un punt d’inflexió de la seva carrera: “He estat dos anys per consolidar la meva empresa, però sento que ara ha arribat l’hora d’escalar-la i la ronda d’inversió d’ara n’és l’exemple”.

Lliçons de vida

“Com a assessora de 'start-ups' he vist que moltes acaben tenint els mateixos tres problemes: tenir un bon equip, trobar finançament i captar clients. Són uns aspectes on cal posar especial atenció i ajudar sempre que es pugui”.

“El negoci de les plataformes digitals no està gaire desenvolupat a Europa, ja que la majoria de capital és estranger: només el 3% de les empreses d’aquest tipus estan al nostre continent i actualment es concentren als Estats Units i l'Àsia. En som conscients i tenim molt marge de millora com a país i, de fet, malgrat que el nostre projecte és més reconegut a l’estranger, sempre cal veure com es pot generar impacte també a Barcelona”.

stats