Homenots i donasses

L'epopeia dels Safra: de les caravanes de camells a gegant global de les finances

El magnat d'origen libanès va ser considerat al seu dia el financer més ric del planeta

3 min
homenot WEB

El pare de la cantant Shakira –recentment d’actualitat– és William Mebarak, un libanès nascut a Nova York que va acabar fent certa fortuna a Colòmbia amb activitats diverses. En aquest sentit, resulta curiosa la capacitat de les famílies amb sang libanesa per fer-se riques lluny de la seva terra, i n’hi ha un bon grapat d’exemples: Carlos Slim Helu, magnat mexicà i un dels homes més rics del món; els germans Gores, propietaris dels Detroit Pistons de la NBA i d’infinitat d’empreses; Tony Tamer o Taha Mikati, entre molts altres. En aquest selecte col·lectiu fins fa poc brillava amb llum pròpia Joseph Safra, nascut a Beirut i membre d’una família jueva que des de fa moltes generacions es dedica als negocis: el seu rebesavi es va convertir en un magnat de la banca i, als anys 50, el seu pare, Jacob, va traslladar la família i els negocis al Brasil. Abans, els seus avantpassats operaven en el mercat de les caravanes amb camells que feien el triangle Alep-Alexandria-Istanbul. No deixa de ser significatiu que el cognom familiar (Safra) signifiqui groc en àrab, el color del metall (or) amb què feien les seves operacions de finançament.

La proverbial opacitat de la família dificulta saber coses sobre Joseph Safra, però la seva recent defunció, durant la pandèmia, va permetre posar una mica de llum a la seva vida. Se sap que el 1955 va posar en funcionament el banc que duia el seu nom, edificat sobre les operacions de finançament que dissenyaven el seu pare i els seus germans. Avui dia, el Safra National Bank of New York gestiona uns actius de clients superiors als 28.000 milions d’euros. La família també va posar en marxa el Republic National Bank of New York, que amb els anys acabaria en mans del britànic HSBC. El nostre protagonista també era propietari del banc suís J. Safra Sarasin, adquirit el 2012. Aquests van ser els pilars que van permetre a Safra convertir-se en el banquer més ric del món i en una de les principals fortunes del Brasil. El negoci bancari era la seva activitat troncal, però els seus interessos anaven molt més enllà, ja que mitjançant el Safra Group invertia en altres àmbits, especialment l’immobiliari. En aquest sentit, el 2014 va adquirir un dels edificis més emblemàtics de Londres, el Gherkin, el Cogombre, que va ser construït per la reasseguradora suïssa Swiss Re amb disseny de Norman Foster (2004). El preu pagat en la transacció va ser de 1.000 milions de dòlars. Més tard va intentar edificar un gratacel molt estrambòtic anomenat Tulipa per la seva forma singular, però les autoritats londinenques van frenar l’operació per raons estètiques. En el terreny industrial, des del 2011 era accionista de referència de la companyia paperera Eco Brasil Florestas.

Pel que fa a la política, el 2003, i en el si de la cimera dels 33 empresaris més rics de Llatinoamèrica, es va poder veure Safra donant suport al nou president brasiler Luiz Inácio Lula Da Silva, a qui considerava un reformador no radical i pragmàtic. En un altre context, l’any 2015, Safra va ser un dels empresaris que van rebre Joan Carles I a la República Dominicana, juntament amb els magnats Pepe Fanjul, Carlos Slim, Gustavo Cisneros i Julio Mario Santo Domingo en el marc d’una trobada d’empresaris de la zona.

Tot i que la major part dels seus negocis operaven al continent americà, durant cert temps va tenir força interessos a la Península, perquè va ser un dels accionistes rellevants de la cadena Telepizza, fins que la crisi que ha viscut l’empresa de menjar ràpid ha provocat el molt probable traspàs de la propietat als fons creditors. Dins del sector de l’alimentació, Safra Group és propietari de la firma Chiquita Brands, principal distribuïdora de plàtans als Estats Units i hereva de la llegendària United Fruit Company (l’empresa arran de la qual va néixer l’apel·latiu república bananera referit a certs estats de parla castellana).

Com hem dit abans, Joseph Safra va morir durant la pandèmia, el 2020, en un moment en què la seva fortuna ascendia a 23.200 milions de dòlars.

stats