TALENT
Emprenem 27/10/2019

El perfil: Josu Ugarte

President de Schneider Electric Iberia

Amelia Pijuan
2 min
Josu Ugarte

Formació

1980-1981

COU AL COL·LEGI ALMEN ESKORIATZA. GUIPÚSCOA

1981-1986

LLICENCIAT EN ECONÒMIQUES A LA UNIVERSITAT DEL PAÍS BASC

“El meu objectiu a la vida era ser futbolista, així que vaig buscar una carrera que em permetés compaginar-ho i vaig triar economia. Com que, a més, volia marxar de casa, vaig triar economia general, que es feia a Bilbao”

Josu Ugarte va jugar a l’Eibar i al Deportivo Alabès. “Amb l’Alabès, els dos últims anys ens entrenàvem matí i tarda, però jo concentrava tot l’entrenament a les tardes perquè els matins treballava. L’últim any va ser duríssim, però si haguéssim pujat a Segona Divisió A m’hi hauria quedat”

“Bilbao era una ciutat siderúrgica, amb molt moviment polític. Va ser una època complicada i intensa”

Experiència laboral

1988-1996

DIVERSOS CÀRRECS A MONDRAGÓN CORPORACIÓN. PAÍS BASC

1996-2001

CEO EXTRA ELECTROMENAGERS. MARROC

“Després de vuit anys a Arrasate vaig demanar el trasllat a Turquia perquè volia viure una experiència internacional, però vaig acabar al Marroc. Durant la meva estada es va produir la mort del rei Hassan II i l’arribada de Mohamed VI. Va ser una època de molta incertesa, però em va encantar el país i, sobretot, la gent. El dia que vaig marxar, alguns clients ploraven”

2001-2005

CEO WROZAMET. POLÒNIA

2005-2008

CEO FAGOR. FRANÇA

“El 2008, després de dotze anys treballant a l’estranger, vaig tornar a viure a 250 metres de casa dels meus pares. Em vaig emportar moltes vivències, però sobretot vaig adonar-me que, quan te’n vas fora, la vida es viu més intensament: tant les alegries com les tristeses”

2008-2015

PRESIDENT DE MONDRAGÓN INTERNACIONAL I DIRECTOR D’OPERACIONS INTERNACIONALS. PAÍS BASC

“Com a president de Mondragón Internacional, ajudava la resta de cooperatives en la seva internacionalització. Em vaig trobar amb alguns problemes culturals interns, especialment pel que feia a la resistència al canvi i la falta d’adaptació”

2015 - 2018

VICEPRESIDENT DE LA DIVISIÓ D’INDÚSTRIA DE SCHNEIDER ELECTRIC IBERIA. BARCELONA

“Després de més de 25 anys a Mondragón Corporación, els últims anys tenia una visió diferent de la del grup. Tenia ganes de canvi i volia tornar a operacions. Vaig venir a Schneider Electric, empresa de gestió energètica que vaig conèixer durant la meva estada a França”

Des del 2015, Josu Ugarte ocupa càrrecs directius a Schneider Electric Iberia, empresa dedicada a la gestió d’energia, de la qual destaca la seva estratègia perquè el seu personal creixi i es formi contínuament

2018 - ACTUALMENT

PRESIDENT DE SCHNEIDER ELECTRIC IBERIA. BARCELONA

“Després d’haver treballat tants anys a l’estranger, hi ha situacions que les veus venir. Amb la transformació digital i les empreses passa el mateix. Arribarà i serà un tsunami, però hi ha gent que no s’ho creu”

Lliçons de vida

“El problema de l’expatriat és que, quan torna, ha canviat i evolucionat tant que té la sensació que la resta s’ha quedat tal com estava. És molt complicat”

“És molt important coneixe’t a tu mateix i entendre l’impacte que tens sobre les altres persones, però sobretot és important saber quan estàs començant a descarrilar”

stats