El perfil

João Eça: “El meu primer cap és ara un dels meus millors amics"

Repàs a la trajectòria sense "cap gran fracàs" del director general dels portals Coches.net i Motos.net

3 min
El director general de Coches.net i Motos.net, João Eça.

Formació

“De petit vaig anar a una escola dels Maristes de Portugal, on vaig fer des de l’educació infantil fins al batxillerat. Quan vaig acabar, al voltant del 2002, vaig marxar a estudiar a una de les universitats d’enginyeria més prestigioses de Portugal, la Universitat Tècnica de Lisboa, on vaig cursar la carrera d’enginyeria de camins. Era un grau de cinc anys i, al quart curs, vaig marxar a fer un Erasmus a Göteborg (Suècia) per fer una estada a la Universitat Tecnològica de Chalmers el 2007. Més tard, per canviar de rumb professional, vaig fer un màster de direcció i administració d'empreses a Insead el 2011 amb la intenció d’entrar en el món de la consultoria estratègica. Vaig marxar a Singapur perquè realment volia estudiar a Insead, que és una escola coneguda per formar molts consultors i jo hi volia ser. Gràcies al màster, també vaig fer una estada a París i em va servir per entrar en una gran consultora posteriorment”.

Vida personal

“Provinc de la zona de Lisboa, a Portugal, i soc originari de Cascais. Vaig conèixer la meva dona a l’escola, sent petits, i portem tota la vida junts. Ella m’ha acompanyat sempre, menys quan vaig haver d'anar a treballar a Angola. Aleshores vaig marxar sol i sí que va ser una experiència difícil, però va servir per adonar-me que volia una cosa més estable i formar una família. Tot i que ja no em dediqui al sector de la construcció, en vaig gaudir molt. Miro enrere i em sento orgullós de tots els projectes on he treballat, veig el metro de Dublín i penso que una part és gràcies a la meva aportació”.

“He tingut una trajectòria molt diferent de la dels meus pares, ja que el meu pare és metge i la meva mare és infermera, i no havia vist mai el funcionament d’una empresa de prop. Quan vaig entrar al món laboral va ser un xoc i crec que la universitat aleshores no et preparava gaire bé per llançar-te a treballar, però per sort penso que ha canviat bastant”.

El director general de Coches.net i Motos.net.

Vida professional

“En acabar la universitat, vaig entrar a treballar en una empresa de construcció portuguesa i em van traslladar a Irlanda. Vaig viure allà durant dos anys i mig, fins al 2010, ja que estava vinculat a un projecte per construir el metro de superfície de Dublín. Un cop acabada aquesta etapa, vaig tornar a marxar, però aquesta vegada a Luanda, la capital d’Angola. Després d’aquesta experiència, vaig veure que no em volia dedicar a la construcció i que volia canviar de rumb. Vaig fer un màster per orientar-me cap al món de la consultoria estratègica i, en acabar-lo, vaig entrar a Bain & Company. El 2011 vaig començar a treballar per a ells a São Paulo i dos anys després vaig demanar traslladar-me a Madrid. El 2015 vaig passar a ser director d’operacions de La Nevera Roja, on vaig aprendre molt. Vam vendre l’empresa a Just Eat i amb aquest canvi vaig deixar la consultoria per entrar en el món dels negocis d’internet. Vaig passar per diversos projectes tecnològics més fins que el 2017 vaig convertir-me en director general de Milanuncios. El 2020, dins d’Adevinta, va sorgir l’oportunitat de convertir-me en director de Coches.net i Motos.net, el càrrec que ocupo ara”.

Lliçons de vida

“El meu primer superior és ara un dels meus millors amics. Crec va ser molt bon cap i li estic molt agraït, bona part dels meus primers èxits es deuen a ell. Em va donar tocs d’atenció quan ho necessitava, però també em va donar la confiança suficient per creure en mi i l’espai necessari per poder créixer”.

“Quan anava a l’institut no entenia les persones que podien viure fora de Portugal, i ara mira’m, he viscut en més de vuit països. Al final he après que l’única cosa constant a la vida és el canvi i que cal adaptar-se. Mirant enrere, no modificaria res de la meva trajectòria i he fet amics per tot arreu on he passat”.

Eça, a la gala dels Moto Awards.

Un èxit

“Poder anomenar «amics» persones que he anat coneixent en totes les etapes de la meva vida”.

Un fracàs

“Hi ha hagut moments que potser he dubtat o que ara plantejaria d’una altra manera, però no considero que tingui un gran fracàs”.

El que més m'agrada
  • Una marca o empresa referent “Amazon. No ho dic com a consumidor, sinó perquè m’inspira la seva manera de treballar i no tenir por a arriscar-se a l’hora de treure nous productes”.
  • Una cançó “Escolto música molt diferent en funció del moment, però hi ha un grup que m’agrada molt des de fa temps, que són els Mumford & Sons”.
  • Una sèrie “Soc molt de sèries i una de les millors que he vist darrerament és 'Suits'. M’agrada molt veure com plantegen certs temes dins les empreses i com capgiren alguns problemes que se’ls presenten per convertir-los en oportunitats”.
  • Un 'hobby' “Vaig començar a córrer fa poc, però m’agrada molt fer curses, córrer amb amics i marcar-me objectiu per quilòmetres. També jugo a tenis i fa anys jugava molt a voleibol, era el meu esport”.
  • Un llibre “M’agrada molt una sèrie de llibres que explica històries d’un espia anomenat Gabriel Allon, escrita per Daniel Silva. He connectat molt amb el personatge i sempre intento llegir-me el seu darrer llibre”.
  • Una persona de renom o referent “Em fascinen les persones que són bones amb tot el que fan, com Leonardo da Vinci. Potser és molt clixé, però des del seu art fins a la seva part més científica, tot em sorprèn”.
stats