Perfil

Isabel Nogueroles: “Hi ha una diferència molt gran entre crear un negoci i crear valor”

L'empresària, nascuda a València el 1973, és assessora en lideratge i empresa familiar

3 min
L'assessora en Lideratge i Empresa Familiar, Isabel Nogueroles

Formació

“Vaig néixer a València, però m’he criat a Sant Joan Despí. Vinc d’una família treballadora i humil: per part de la meva mare són emigrants d’Almeria,x i el meu pare, per la seva banda, va aconseguir fer una carrera quan ja estava casat i tenia dos fills. Vaig ser gairebé la primera generació a accedir a la universitat i sempre m’han transmès molt els valors de l’esforç. Quan era petita, els meus pares em van inscriure a l’Escola Thau a Barcelona, que va ser molt important per a mi perquè em va ajudar a sortir dels meus cercles. Després vaig decidir estudiar ADE a la Universitat de Barcelona entre el 1991 i el 1996. Els últims dos anys de carrera vaig participar en un programa que em va permetre començar a treballar, perquè és el que volia des de ben jove. El 2003 vaig fer un màster en recursos humans i lideratge a la UOC i, més tard, en vaig fer un altre en consultoria i desenvolupament organitzacional en el GR Institute de Tel-Aviv”.

Vida personal

“El 2006 va néixer la meva primera filla i això va suposar un gran canvi en la meva vida. Ella va néixer amb síndrome de Down i va fer que encara em sensibilitzés més en com funcionem les persones realment, i vaig buscar en com revertir aquests coneixements al meu entorn empresarial. Vaig formar-me en qüestions de psicologia, però també de coaching o PNL”.

Isabel Nogueroles

"Fins ara, aquí hem tingut una cultura del treball molt presencialista i amb rols de poder, sobretot masculins, molt marcats. En les meves circumstàncies personals em vaig trobar que moltes vegades no s’entenia en el meu entorn laboral el fet de necessitar conciliar. En canvi, quan treballava a l’estranger, notaves molt el canvi de mentalitat. Al final, el fet de viure-ho en primera persona ha fet que desenvolupés una sensibilitat especial per incorporar aquesta mirada als meus projectes posteriors".

Vida professional

“Quan vaig sortir de la universitat, vaig estar deu anys vinculada al món de la consultoria. Havia fet algunes pràctiques, però el 1998 vaig entrar a PriceWaterhouse Consulting, on vaig fer fins a 30 projectes per a grans empreses i sempre entorn de la gestió del canvi. Això em va portar a treballar per a nou països diferents i ocupant diversos rols de lideratge en equips multidisciplinaris. En aquell moment vaig adonar-me que era molt important teixir ponts entre les diferents parts de les empreses. El 2007, quan ja tenia una família, vaig decidir establir-me pel meu compte perquè necessitava una millor opció de conciliació i, sis anys després, vaig entrar en contacte amb l’organització Entrepreneur's Organisation (EO), on m’encarregava de coordinar grups d’assessoria i suport per a empresaris. El 2016, amb la mort sobtada del meu pare, vaig fer-me càrrec de la petita empresa familiar d’enginyeria que ell havia creat. Arran d’això, el 2016 vaig entrar en un programa de la CEOE i ESADE per a dones empresàries a Madrid. Va ser la primera vegada que vaig trobar el meu lloc, lluny d’entorns masculinitzats, i vaig fer contactes. Des d’aleshores sempre m’he dedicat a la consultoria d’empreses familiars i projectes de lideratge”.

Isabel Nogueroles

Lliçons de vida

 “Hi ha una diferència molt gran entre crear un negoci i crear valor. Existeixen mil maneres diferents de fundar i gestionar una empresa, però al final només n’hi ha una que és realment útil: aportar el teu granet de sorra per millorar el teu entorn. Les empreses són uns actors imprescindibles en aquest canvi, perquè són seu de moltes relacions i debats que promouen el progrés. Però si perden aquest objectiu del focus i la vocació de servei, es converteixen només en una manera de generar diners i de fer gestions”.

“El nostre territori està ple d’empreses familiars, però tenen unes característiques especials per la seva naturalesa. Vaig especialitzar-me en la gestió dels problemes sistèmics d’aquests tipus d’empreses perquè puguin tirar endavant, adoptant formes de lideratges col·lectius i noves perspectives, ja que n'hi ha moltes que no prosperen o que acaben en mans de fons privats”.

Un èxit

“L’èxit dels clients. Al final un ha de ser coherent amb el que fa i sempre aportar un valor afegit a la seva feina”

Un fracàs

"S’ha de saber retirar-se a temps i saber parar en alguns projectes. Moltes vegades la mateixa intuïció t’ho diu”

stats