Homenots i donasses

La dona que va crear l’imperi dels polos Lacoste catalans

Mercedes Sabi va crear l’empresa que amb els anys va donar peu a la marca de moda Basi

3 min
Cocodrils, la icònica imatge de Lacoste

Que el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans no reculli el mot polo per referir-se a una “samarreta de punt amb coll de camisa”, com diu l’ÉsAdir (llibre d’estil de la CCMA), ha de considerar-se una anomalia injustificable per part dels que estan massa ocupats assassinant accents diacrítics per fer-ho tot una mica més complicat. El polo és una peça de roba més que consolidada al nostre país i el polo amb un cocodril brodat encara té un significat molt més profund. Símbol de classe durant moltes dècades, els polos de Lacoste tenen una vinculació amb Catalunya molt més profunda del que es podria imaginar en una marca parisenca.

Els estralls de la Guerra Civil van canviar la vida de Mercedes Sabi, que de sobte va perdre el seu marit –l’empresari tèxtil Josep Basi– tenint dos fills petits a càrrec. La solució immediata per subsistir va ser muntar un taller de confecció on s’elaboraven sobretot mitjons i samarretes. La base d’aquell negoci incipient instal·lat al pati de la casa de Gràcia on vivia van ser algunes màquines rescatades entre les ruïnes de la fàbrica del marit, a més d’un petit crèdit que li va concedir la Banca Rosés, propietat de Tomàs Rosés, que havia estat president del Barça una dècada i mitja abans.

La firma, nascuda el 1944 en aquell carrer gracienc de Sant Salvador, es va especialitzar en el que aleshores s’anomenaven gèneres de punt, que ella teixia amb fil d’Escòcia i que distribuïa a botigues molt selectes de la ciutat sota la marca Mercedes Sabi Creaciones. La lluita per tirar endavant va ser constant, perquè es partia d’una situació familiar complicada i amb un entorn devastat pel conflicte bèl·lic. L’empenta de Mercedes Sabi va propiciar que el negoci no morís poc després de néixer, i que no parés d’engrandir-se durant les dècades següents. Quan es fan llistes de dones empresàries destacades del país, el nom de Mercedes Sabi sempre hi és present. El seu esforç titànic va ser recollit en forma de llavor per la següent generació.

El tomb més impressionant de la història de l’empresa va arribar un any abans de la mort de l’alma mater del negoci. Va ser el 1962 quan els dos fills i continuadors de l’empresa, Armand i Josep, es van presentar a París per veure Henry Lacoste i parlar-li dels polos que ell fabricava i que tant agradaven als dos germans. Però l’empresari i extenista havia marxat de vacances a Iparralde i el van haver de perseguir. La gran performance que es van empescar per sorprendre’l va ser ensenyar-li un dels polos que fabricaven a Barcelona, però amb un cocodril cosit al pit, de manera que resultava indistingible dels polos francesos genuïns.

El polo era tan semblant als originals que el mateix Lacoste es va pensar que havia sortit de la seva fàbrica. El resultat va ser que els germans, a l’aixecar-se de la reunió improvisada, duien sota el braç la llicència exclusiva per fabricar i distribuir polos de la marca Lacoste per a tot l’estat espanyol, un negoci que donaria ingents beneficis durant les dècades següents (a finals dels noranta, els productes del cocodril representaven tres quartes part de les vendes de l’empresa familiar). Poc abans d’establir la relació comercial amb Lacoste, l’any 1958, el negoci havia passat a mans dels fills, un dels quals era el que més tard seria el prestigiós dissenyador Armand Basi. Una de les iniciatives del tàndem va ser crear la marca Basi i traslladar-se a una nau industrial per poder fer front a l’expansió de l’empresa.

Els anys setanta i vuitanta van ser de gran creixement, ja amb la marca Armand Basi com a referència del producte propi i amb una planta productiva a Badalona de gran capacitat. Finalment, la família va abandonar el negoci medul·lar –el vinculat a Lacoste– el 2017, quan van vendre la societat precisament a la multinacional francesa. Els Basi Sabi es van quedar amb les marques pròpies.

Els girs de la història han propiciat que avui dia sigui precisament una altra dona, Núria Basi Moré, qui lidera aquesta companyia familiar, que ja supera els setanta-cinc anys d’història.

stats