Perfil

“Els antecedents familiars marquen molt el futur econòmic d’una persona”

Teodor de Mas, director d’inversions a Wedid Ventures. Barcelona, 1973

2 min
Teodor de Mas

Una nissaga catalana

Teodor de Mas va néixer a Barcelona l’any 1973, tot i que al cap de pocs anys de vida va marxar a viure a Sant Cugat. “Sempre he pensat que els antecedents familiars marquen molt el futur professional i econòmic d’una persona”, assenyala. Ell és el setè Teodor de Mas d’una nissaga de carlistes de Vic, convertits posteriorment al judaisme, i que amb els anys van anar perdent rellevància en la història del país. En el seu cas, De Mas és fill d’un enginyer i una matemàtica, fet que el va portar a matricular-se al primer curs d’enginyeria a la UPC: “Al cap d’un any, vaig veure que no era per a mi, i vaig començar a estudiar economia a la UAB”. Posteriorment, De Mas, va marxar a acabar la carrera a les universitats de Montpeller i Mannheim i, el 1998, va cursar un màster en comerç internacional a Sydney. “Vaig poder marxar fora gràcies a diverses beques i realment el meu objectiu era ser un economista que parlés idiomes”, admet De Mas.

Una vocació internacional

En tornar del seu màster a Austràlia, De Mas va entrar a treballar a FCC, on va estar dos anys al departament de finances i comptabilitat. El 2001, però, va reorientar la seva carrera cap al món del màrqueting i les vendes, treballant pel Grup Resol com a Product Manager: “En el món de la comptabilitat no viatjava ni feia servir els idiomes, m’avorria”. De Mas explica: “He fet tantes feines que gairebé no les recordo; anava canviat de projectes cada cert temps o per mala sort o per mil circumstàncies diverses”. Entre el 2003 i el 2018, De Mas va passar per empreses com la patronal xocolatera del país, ITEM International o SIMAT, sempre en càrrecs de vendes, negoci i comerç internacional. “M’apassionaven els mercats, obrir-ne de nous, buscar clients… Tot aquest món m’atreia i sempre anava saltant d’un lloc a l’altre”, apunta De Mas.

Teodor de Mas.

Emprendre i invertir

El 2018, De Mas va optar per començar a treballar pel seu compte, fent funcions similars, però per a empreses de diversos sectors. El 2020 va entrar en contacte amb la companyia Capital Cell, una biotech nascuda a Barcelona que finança projectes a través del crowdfunding, i De Mas va entrar al projecte com a director d’inversions: “El fundador de la start-up es va posar en contactar amb mi amb la intenció de buscar projectes finançables i, al mateix temps, trobar inversors”. Aquest any, però, De Mas ha passat a exercir el mateix càrrec a Wedid Ventures, una fàbrica de start-ups seguint el model de venture builder nord-americà. Fa poc, De Mas també ha publicat el llibre Fer Diners: Un mètode judeocatalà per estalviar i fer-se ric amb Grup 62 i que va estar entre els deu més venuts en la categoria de no-ficció el darrer Sant Jordi. 

Lliçons de vida

 “Tinc un caràcter molt franc i sincer, i això té alguns avantatges i inconvenients. Un dels punts positius és que, quan em trobo un projecte empresarial sobre el paper, l’execució de la idea és el que millor sé fer i al meu cervell li encanta aquesta emoció creativa. Després, però, m’avorreixo i sé que és l’hora de deixar la companyia perquè ha acabat un cicle”.

“A Catalunya tenim una molt bona base empresarial i competeix amb altres ciutats europees, però, a vegades, ens falta tenir una mentalitat més arriscada i hem de continuar insistint en la possibilitat de fer-ho millor. L’Estat i els bancs no ens han de treure les castanyes del foc sempre, sinó que l’èxit ha de dependre més de nosaltres mateixos”.

stats