Perfil

Adriana Freitas: "Cal explicar les propostes de valor i no pensar només en tancar rondes d’inversió"

L'empresària, nascuda a Brasília el 1970, va crear el 2015 la seva pròpia consultora d’inversió, Muster Ventures

3 min
Adriana Freitas, partner de Muster Ventures

Formació

"Soc originària del Brasil. Vaig néixer a la ciutat de Brasília, on vaig viure tota la infantesa. El 1987 vaig entrar a la Universitat de Brasília per estudiar-hi enginyeria electrònica fins al 1993. Després també vaig fer un màster a la mateixa universitat sobre enginyeria de telecomunicacions, entre els anys 2000 i 2003. Allà vaig aprofitar el meu treball de final de màster per aprofundir en la tecnologia E911, que és la que s’utilitza per localitzar les trucades d’emergència a través de satèl·lits i que, més tard, es va implementar al meu país. Posteriorment, ja dins el món empresarial, el 2008 vaig fer un MBA a la Universitat Europea i un programa executiu el 2011 a la IE Business School. Aquests últims anys, com que sempre m’he mogut en entorns empresarials i econòmics, també he acabat un màster en Data Science i Big Data a la Universitat de Barcelona el 2015".

Vida personal

"Quan vaig començar a treballar en les telecomunicacions al Brasil, vaig ser la primera empleada privada que hi va haver al país. Fins aleshores totes les empreses existents havien sigut públiques i em vaig trobar molts entrebancs, sobretot per ser dona”.

“El 2015 vaig impulsar DatabeersBCN, una organització sense ànim de lucre que buscava generar comunitats entre professionals sobre Data Science i Big Data. Les dades són l’espina dorsal de les empreses i buscàvem promoure el debat sobre el tema i impulsar-ne el coneixement en el món dels negocis”.

Adriana Freitas

“Cada any de la universitat vaig fer triatló i nedava a la mateixa piscina que el campió mundial d’aquella època. Vaig estar cinc anys entrenant-me molt i em van arribar a oferir competir representant Brasília en competicions internacionals, però no ho vaig fer. Tot i això, vaig seguir fent triatló després del meu primer fill”.

Vida professional

"Les meves primeres feines van ser en empreses de telecomunicacions i satèl·lits al Brasil. Una d’elles, Omnitracs i Globalstar, era propietat del pilot de F1 Nelson Piquet. També vaig ser a Qualcomm, a la qual recorre actualment molt Apple. Després vaig passar a treballar en equips de màrqueting i desenvolupament de negoci. El 2002, en plena expansió de les companyies de telecomunicacions, vaig entrar a Telefónica, primer implementant la tecnologia E911 al Brasil i més tard a les oficines de Miami i Barcelona. El 2008 vaig entrar en contacte amb el món de les start-ups. Vivia entre San Francisco i Barcelona i em dedicava a conèixer i guiar empreses emergents dins el sector de les telecomunicacions a través de Telefónica. Després vaig passar per empreses tecnològiques com Skytide i Citrix, i finalment em vaig convertir en partner entre el Mobile World Congress, Conector i Barcelona Activa per gestionar l’aparició i la presentació de nous emprenedors. El 2015 vaig crear la meva pròpia consultora d’inversió, Muster Ventures”.

Adriana Freitas

Lliçons de vida

"Quan vaig arribar a Barcelona, l’ecosistema empresarial era molt petit i tothom es coneixia. A mesura que ha anat creixent s’ha tornat més ampli i divers, però alhora és més complicat per les persones que aterren aquí poder-s'hi fer un lloc i entendre com funciona l’economia de la ciutat. Actualment em dedico a ajudar moltes empreses i start-ups a navegar en tot aquest món, siguin companyies locals que busquen sortir a l’estranger o empreses internacionals que volen fer-se un lloc a Barcelona”.

“Un consell que dono a molts emprenedors és que cal preparar-se més les reunions per explicar les propostes de valor, no pensar només en tancar rondes d’inversió. Cal tenir un valor que cridi l’atenció en si mateix, però moltes start-ups converteixen les rondes d’inversió en els seus productes”.

Un èxit

"Les meves amistats i les persones amb qui treballo"

Un fracàs

"En els meus inicis, un empleat a càrrec meu va cometre un error, però per culpa meva, i vaig dimitir".

stats