Comerç

L'adeu de Konema, l'emblemàtica papereria barcelonina dels mil colors

Un canvi legal que propiciava un pujada del lloguer va desencadenar l'adeu de la històrica botiga

2 min
La botiga va tancar definitivament les seves portes el 2019.

Verds maragda, oliva i cian. Blaus cel, marí i violat. Desenes de tonalitats de taronja, vermell i marró. També blancs, grisos i negres. Durant més de 40 anys, el local situat al número 43 de la rambla Catalunya, a la cantonada amb el carrer Consell de Cent, va ser el paradís barceloní per als amants dels colors. Allà hi havia la papereria Konema. Nascuda el 1972 i adquirida per Raima el 2000, a l'interior s'hi podien trobar centenars de referències de llibretes, bolígrafs, cartolines, organitzadors, grapadores, clips, papereres i tota mena de material d'oficina. La seva peculiaritat, però, era la manera com exposaven els productes: organitzats per colors. A la façana hi tenien set aparadors, que també decoraven amb una harmonia cromàtica que enlluernava tothom qui passava per davant.

Aquest setembre, però, farà tres anys que els colors ja no omplen les vitrines de Konema. L'agost del 2019 va aparèixer un cartell a la porta de l'establiment que anunciava el tancament temporal del negoci per fer-hi inventari. En realitat, era l'avantsala del seu comiat. Pocs dies després, la papereria va fer públic un comunicat. "Konema ja no tornarà a obrir les seves portes. Lamentem no poder donar continuïtat a un model de comerç de referència a Barcelona, apostant per la qualitat, el disseny i una excel·lent selecció del producte", explicava. L'escrit també concretava el motiu del tancament: "L'afectació per l'actual conjuntura legal suposaria assumir despeses que posarien en risc la continuïtat i el prestigi de la nostra botiga". Konema es considerava víctima de la LAU, la llei d'arrendaments urbans, a la qual culpaven de fer desaparèixer el patrimoni comercial de la ciutat. 

El 2014, la modificació d'aquesta llei va suposar un revés per a molts establiments històrics de Barcelona, especialment per als que estaven situats en les zones més cotitzades de la ciutat, com la rambla Catalunya, el passeig de Gràcia o la Rambla. El nou text extingia les rendes antigues i obligava els propietaris i els llogaters a renegociar els arrendaments. Konema no va aconseguir arribar a un acord per mantenir el negoci i va decidir tancar. "Els seus set aparadors, set grans finestres amb una clara identitat, han omplert de vida i color durant 40 anys a tothom qui viu a Barcelona o l'ha visitat", concloïa el comunicat. 

Avui, al seu lloc hi ha una acadèmia d'anglès Number 16, una cadena que té centres a Madrid, València, Bilbao i Saragossa. "Al final, tan sols les grans empreses són les que tenen prou recursos per poder pagar el que els propietaris demanen", sintetitza Josep Maria Espinet, professor de l'àrea de comercialització de la Universitat de Girona. A més dels efectes de la LAU, l'expert considera que el fet que els consumidors decideixin per preu i per comoditat també complica les coses a les botigues de barri. "El petit comerç té costos més elevats que les grans cadenes. Cal recordar que la clau per sobreviure és diferenciar-se molt de la competència i oferir bons preus", conclou. 

La lliçó

"En un negoci, sempre cal tenir un ull posat en els canvis normatius i veure com poden afectar els futurs costos a l'establiment", diu Josep Maria Espinet, professor de la UdG. A més, recorda la importància de tenir un compte sanejat per anticipar potencials situacions negatives i fer una gestió adequada dels preus. 

stats