Empreses 15/12/2013

El 'bonus', el capitalisme i el Papa

Jordi Alberich
2 min
El 'bonus', el capitalisme  i el Papa

La crisi que estem patint és la resultant de diverses dinàmiques. Entre d'altres, una concepció dels mercats financers, globals i desregulats que es fonamentava en unes formulacions matemàtiques que, teòricament, resultaven molt eficients, gairebé perfectes. Però, ben al contrari, no ha resultat així. I és que tendim a oblidar que l'economia depèn, i molt, d'aspectes gens matemàtics, com les percepcions, la confiança i els estímuls.

Pel que fa als estímuls, el seu efecte en el desastre no ha estat menor. Perquè els més recurrents, els anomenats bonus, es van utilitzar per premiar, de manera ben sovint desproporcionada, els resultats molt immediats, contraposant els interessos d'alts executius amb els propis d'una visió a llarg termini de l'empresa. Semblava que, amb tot el que hem viscut, hauríem après de la desfeta, però ara que tot just s'albira la recuperació estem tornant a dinàmiques que crèiem ja oblidades, com aquestes dels bonus.

Per si no en tenim prou amb l'experiència viscuda en els darrers anys, podem recordar com, en les millors dècades de la nostra economia, els alts directius tenien unes retribucions fixes i es comprometien a llarg termini amb una empresa que sentien com a seva. Una de les millors manifestacions del bon capitalisme és, precisament, aquest sentit de compromís continuat amb una companyia. I una persona amb ètica, la que no paren de reclamar des d'universitats i escoles de negocis d'elit, és la que assumeix aquest tipus de compromís sense necessitat de certs estímuls .

Ara seria un bon moment per plantejar-nos com refer el capitalisme. Un bon nombre d'aquests centres educatius que han legitimat la manera de fer dels darrers temps són conservadors i vinculats amb l'Església. Es podria pensar, i confiar, que l'alè del nou papa, reflectit en la seva darrera i magnífica exhortació, contribuiria a modular el seu discurs. Però, amb alguna excepció, el que vénen a dir és que aquest papa és un home de fe però que, esclar, d'economia no en sap i millor no fer-li gaire cas. De vegades penso que no hi ha remei.

stats