MEDI AMBIENT
Empreses 09/11/2014

La bombeta ‘eterna’ es fabrica a Catalunya

Benito Muros fa realitat el somni d’una dècada i mitja creant un LED que vol evitar que se segueixin llençant 7.000 milions de llums cada any

-dani Sánchez Ugart
3 min

FA 15 ANYS BENITO MUROS va fer un viatge als Estats Units i va quedar meravellat per la bombeta eterna. Una làmpada de llum incandescent que aleshores feia 99 anys que il·luminava el parc de bombers de Livermore, a Califòrnia. Avui en fa 114, i encara dura. Allò va ser l’espurna necessària perquè Muros es decidís a evangelitzar contra l’obsolescència programada -la pràctica d’alguns fabricants que consisteix a acabar artificialment el cicle de vida dels productes, normalment tecnològics, per fomentar-ne el consum-. “Ningú no em feia gaire cas”, confessa Muros. Però predicar en el desert, al tombant de segle, en plena expansió del consumisme tecnològic, no va fer que es rendís. I va decidir buscar una via més efectiva per convèncer els escèptics: “Vaig decidir crear un producte per demostrar que es podia fabricar d’una altra manera, sense obsolescència programada i fent que fos rendible per a les empreses”.

Aleshores Muros es va entestar a fabricar la bombeta eterna. Com la del parc de bombers però amb la moderna tecnologia LED, molt més eficient que la incandescència de la làmpada californiana. Van caler gairebé tres lustres de desenvolupament de producte, i 400.000 euros de la butxaca de Muros, però des de l’abril d’aquest any ja és a la venda iWop, una bombeta dissenyada i fabricada íntegrament a Catalunya, i eterna. O, més aviat, molt duradora. Dura entre quatre i cinc vegades més que una bombeta LED convencional, d’un dels grans fabricants. Això vol dir unes 250.000 hores sense parar, l’equivalent a 28 anys. Però amb un ús regular, els fabricants parlen d’una durada de 80 a 100 anys. Gairebé a l’altura de la centenària bombeta de Califòrnia.

Però el que fa especial l’iWop és que, un cop es fonen els LED -amb sort, un segle després de la primera encesa-, es poden substituir per una placa de LED nova, que avui val entre un i tres euros. És a dir, és una bombeta reparable. Única al mercat. A més, ofereix un estalvi energètic del 50% respecte a les bombetes LED equivalents al mercat, i d’un aclaparador 96,5% respecte a les bombetes incandescents convencionals.

El secret de la vida eterna d’iWop rau en la potència. A grans trets, els fabricants de la bombeta han col·locat una font d’alimentació molt menys potent que la màxima que pot acceptar la placa de LED. Això fa que il·lumini menys que el seu màxim teòric -tot i que és equivalent a una bombeta incandescent potent, de 100 watts-, però com que treballa sense esforç no té un desgast tan ràpid. A més, els materials amb què es fabrica la placa d’alimentació fan que estigui ben ventilada i no s’acumuli la calor, causa de la mort de la majoria de les bombetes LED amb obsolescència programada, segons Muros. “Pot ser fins i tot que no s’apagui mai”, afegeix. Tot plegat per un preu de 28 euros, mentre que les bombetes LED convencionals valen entre 6 i 40 euros.

Però la tradicional obsolescència programada de les bombetes té una raó econòmica. Si duren massa, els usuaris no tenen la necessitat de canviar-les, i el negoci té data de caducitat. Els grans fabricants -Osram, Philips i General Electric, entre d’altres- es van adonar d’aquest problema als anys 20 i van crear un càrtel, Phoebus, que presumptament va frenar els avenços en la vida útil de les bombetes durant dècades. Ara aquest càrtel potser ja no existeix però World Sop Corporation, la companyia fundada per Muros amb l’objectiu de fer més productes sense obsolescència programada, s’està trobant problemes per distribuir la seva bombeta a les botigues. “Els distribuïdors habituals prefereixen vendre les bombetes que duren menys”, diu Muros.

La solució per evitar que es llencin 47 milions de bombetes a l’any a Espanya i 7.000 milions al món ja està inventada. Ara busca làmpares on enroscar-se.

stats