Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Les finances ètiques i l'economia social

La cobdícia i l’especulació, les ànsies de generar beneficis econòmics a curt termini i a qualsevol preu, han estat una de les causes de l’actual crisi econòmica i social que patim. Tot això no hauria estat possible sense la participació de la majoria d’entitats financeres, que lluny d’advertir-nos dels risc assumit ens han animat a jugar-hi. Necessitem entitats financeres diferents per crear una economia diferent.

Les finances ètiques i solidàries són un instrument financer al servei de la transformació social. Les finances ètiques tornen a donar sentit a la intermediació financera ajudant-nos a dirigir els nostres estalvis cap al finançament de les necessitats més properes com són la cooperativa de productors d’agricultura ecològica de la nostra contrada; l’empresa d’inserció sociolaboral que dóna una sortida als nostres veïns o l’associació cultural del barri que ens ajuda a pensar de manera diversa amb les seves propostes.

Transparència, gestió democràtica i participativa, propietat col·lectiva, concepció diversa de l’ànim de lucre i orientació del finançament segons una política ètica, són les principals característiques d’una proposta necessària per a la transformació de les nostres societats que cada vegada guanya més adeptes.

Les finances ètiques i solidàries introdueixen criteris ètics en el procés d’intermediació financera, tot permetent que aquelles persones que volen dirigir els seus estalvis cap a la construcció d’una realitat econòmica més sostenible, humana i justa, ho puguin fer.

Aquesta proposta per ser possible i coherent, ha de basar-se en la transparència, donant a conèixer tots els projectes que reben finançament de les entitats financeres i tenint com a objectiu principal la maximització dels beneficis socials en comptes de l’ànim de lucre. Les finances ètiques i solidàries qüestionen les estructures de propietat, optant per fórmules col·lectives, o les seves formes de gestió, apostant per la democràcia i la participació activa.

Immerses en l’onada del consum responsable que cada vegada porta més persones a prendre les seves decisions de consum en base a més aspectes més enllà del seu preu, les finances ètiques i solidàries han estat l’opció de molta gent que no vol veure els seus diners relacionats amb la disbauxa especulativa dels darrers anys o amb negocis com la indústria armamentística o aquells que vulneren els drets humans.

Però, a més de voler que no utilitzin els nostres diners en aquesta mena de negocis, el pas següent és adonar-nos que ens interessa especialment veure els nostres diners donant suport a projectes de la nostra economia social i solidària.

És essencial entendre les finances ètiques i solidàries com un instrument, no com un fi. Es tracta de possibilitar que els recursos flueixin cap l’economia social i solidària i no d’aprofitar la sensibilitat creixent de la gent, per muntar un altre negoci bancari més que es centri en repartir dividends al seus propietaris.

La construcció d’un mercat social necessita de productors i distribuïdors, de comercialitzadors i de clients però també d’instruments de finançament que resolguin les necessitats que es plategen en aquest mercat. Avui ja tenim tots els elements. Ara ens toca consolidar les xarxes que ens ajuden a desenvolupar-los i seguir sumant cada dia a més persones i col·lectius que vulguin contribuir, amb les seves pràctiques, a la construcció d’una societat més justa, humana i sostenible.

Text de presentació utilitzat al Congrés Fundacional de la Xarxa Europea de Promoció de l'Economia Social i Solidària, celebrat a Barcelona els dies 8, 9 i 10 de setembre de 2011