Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

La banca ètica no és cap ONG

Zoom

S'ha parlat molt de banca ètica darrerament, però són molts els dubtes que encara existeixen respecte aquest tipus de proposta. Durant els darrers dies a diversos fòrums d'Internet he observat algunes afirmacions que són errònies.

D'una banda, hi ha gent que creu que la banca ètica és aquella que a partir dels beneficis obtinguts amb els interessos, dóna subvencions a entitats de caire social. Això no és així, i posarem l'exemple d'Oikocredit, una de les cooperatives financeres ètiques existents a Catalunya. Oikocredit se centra especialment en els països en vies de desenvolupament, i en les persones més desfavorides, i això pot dur a confusió. Però Oikocredit no és cap ONG, és una cooperativa de serveis financers, i per tant, no "regala" diners, sinó que els presta.

Oikocredit segueix aquesta política ja que les donacions provoquen una relació de dependència entre el donant i el soci del projecte, soci que continua depenent sempre de noves donacions. En canvi, els préstecs permeten als socis fer-se partícips independents de la seva pròpia societat i donen lloc a una relació independent basada en la igualtat i en la dignitat.

D'altra banda, hi ha gent que creu que la banca ètica és la solució per rebre finançament, quan la banca tradicional els tanca les portes. No és només així. Actualment, la banca ètica aposta per finançar projectes que aportin un valor afegit pel conjunt de la societat, que portin inherent en els seus projectes una sèrie de requisits ètics, socials, mediambientals, democràtics, culturals, de gènere, etc.

Tornem al cas d'Oikocredit. Si consulteu el seu web veureu que cal complir criteris com "que el projecte beneficiï els pobres o les persones desfavorides", que "els guanys del projecte no vagin a parar a mans d'unes quantes persones", " que el projecte contribueixi al desenvolupament econòmic d'una comunitat", "es dóna preferència a projectes en què la dona participi en la presa de decisions", i sobretot, "que sigui econòmicament viable".

Oikocredit és una cooperativa ètica d'abast mundial i els seus socis a Catalunya s'agrupen a l'associació Oikocredit Catalunya. Aquesta entitat ens permet invertir els nostres estalvis en projectes productius en països en vies de desenvolupament, que no trobarien finançament a la banca tradicional. En aquests moments els estalvis es remuneren amb un 2% d'interès. Alguns exemples finançats darrerament són l'Asociación Chajulense (de Guatemala), una organització de famílies productores de cafè orgànic i comerç just. També la Fundación Mujer, de Costa Rica, una petita entitat de microfinances que concedeix microcrèdits a dones emprenedores sense recursos. Actualment dóna crèdits a més de 2.000 dones.

Núria Mateos, responsable de premsa de FETS-Finançament Ètic i Solidari