Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Una altra economia ja està en marxa!

 

Aquest pròxim cap de setmana, els dies 27 i 28 d’octubre de 2012 es celebra, al recinte de Fabra i Coats del barri de Sant Andreu de Barcelona, la 1a fira d’economia social i solidària de Catalunya (www.firaesc.org) organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (www.xes.cat).

Què és l’economia social?

L’economia social i solidària vol donar-li la volta a les lògiques actuals i fer que l’economia estigui al servei de les persones i no pas al revés com passa ara. En el sistema econòmic actual, els diners són l’element més important i són la finalitat que es persegueix: l’objectiu és guanyar diners.

En canvi, l’economia social i solidària vol recuperar l’ús social dels diners. Que aquests siguin una eina més de desenvolupament social, de benestar i de qualitat de vida de les persones i que serveixin per construir una societat més justa i equilibrada.

L’economia social es basa en tres premisses essencials: donar primacia a la satisfacció de necessitats humanes per sobre del lucre, gestionar la pròpia activitat econòmica de manera democràtica i estar compromeses amb el seu medi natural i social.

Quins objectius persegueix la fira?

Els objectius que es persegueixen en aquesta fira són:

1.Donar a conèixer l‘economia solidària a la ciutadania inquieta i presentar-la com una opció que pot resoldre la major part de necessitats materials de la vida des de diversos sectors: treball, consum, estalvis, oci, educació, habitatge, etc.

2.Aconseguir implicar més persones en les iniciatives d’economia solidària: com a consumidores, com a estalviadores, per emprendre algun nou projecte, col•laborant amb la Xarxa d’Economia Solidària, etc.

3.Augmentar la consciència de sector per part dels mateixos actors de les iniciatives d’economia solidària.

4.Divulgar les alternatives que aporta l’economia solidària a la crisi, tant immediates com per sortir del capitalisme.

5.Convertir la Fira en un referent periòdic de tot el sector a Catalunya.

Què hi podrem trobar a la fira?

La fira estarà dividida en diferents espais dedicats a mostrar exposicions, celebrar xerrades, debats i taules rodones, tallers infantils, representacions de teatre social, passejades en bicicleta, cercaviles, espais per a la projecció d’audiovisuals i, evidentment, un espai amb expositors per a totes les iniciatives d’economia social que participen a la fira conformant un total de 114 experiències.

A més a més, a la fira s’utilitzarà una moneda social com a mitjà de pagament, l’ecosol.

Pots trobar el programa detallat aquí.

Cap a la construcció d’un mercat social.

L’objectiu és enfortir la construcció d’un mercat social on es combinin pràctiques que ens permetin consumir, comerciar , produir i invertir de forma responsable i que cada cop puguem satisfer més i millor les nostres necessitats a través d’empreses que treballin sota aquestes premisses i criteris.

Ja actualment podem satisfer moltes d’aquestes necessitats per poder-nos vestir, habitar, gestionar-nos, divertir-nos, conèixer o alimentar-nos.

Tot això ho trobareu a la fira, perquè, com diu el titular no és que una altra economia sigui possible sinó que una altre economia ja esta en marxa!

Et convidem a conèixer-ho!

1a Fira d'Economia Solidària de Catalunya