Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Efectivament, una altra economia ja està en marxa!

 

S’exposaven un total de 114 experiències d’economia social, es varen realitzar múltiples xerrades amb gran acollida i interès, exposicions, audiovisuals, tallers infantils, concerts, centenars i centenars de persones visitant la fira i més de 17.000 ecosols (la moneda emprada en la fira) intermediats en, només, un dia i mig.

Aquestes són algunes de les dades que ens ha deixat la 1a fira d’economia social i solidària que s’ha celebrat a Catalunya aquest passat 27 i 28 d’octubre on l’èxit ha estat rotund.

 

Dues coses destacaven per sobre de tot quan entraves al recinte de la fira:

1a: Existeixen i s’estan desenvolupant múltiples experiències que ens permeten i ens permetran satisfer moltes de les nostres necessitats consumint en empreses organitzades democràticament i que porten a terme la seva activitat productiva de manera responsable amb l’entorn social i mediambiental. Existeix i s’està construint una altra economia.

 

2a: L’alegria i la bona energia dels participants a la fira. Qualsevol persona que va estar a la fira va veure que, més enllà de relacions econòmiques i de satisfacció de necessitats, el que es plantejava allà era recuperar la confiança, la intercooperació i la relació de proximitat amb les persones i el territori.

 

En aquest sentit, el capitalisme ha fet rica bona part de la població occidental portant-nos a nivells de comoditat material sense precedents en la història de la humanitat. Però aquest enriquiment ens ha allunyat els uns dels altres. Com molt bé diu un membre de la cooperativa l’Albera en aquest vídeo de la sèrie Capital Humà: “la gent s’ha anat enriquint. Ja no necessites el veí per comprar-te el cotxe. Per tu mateix ho pots fer i et tornes individualista”

Crec que l’economia social també ens ajuda a recuperar la riquesa que aporta entrellaçar-nos com a societat.

Zoom

 

Per altra banda, en un article al diari ARA sobre la Fira, Marc Rosselló, president de Som Energia, declarava: "A més, com a cooperativa, som diferents de la resta d'empreses, ja que no perseguim el benefici econòmic sinó donar resposta a la necessitat de consum energètic".

Aquesta frase engloba molta part de la filosofia de l’economia social i solidària. L’economia social i solidària persegueix la satisfacció de les necessitats de les persones per sobre del lucre. Busca tornar a situar l’economia en el lloc que li correspon i transformar-la, simplement, en una eina i no en una finalitat. Que aquesta estigui al servei de les persones i ens ajudi a tots a tenir un nivell generós de qualitat de vida.

Per tant, en aquest cas, Som Energia és una empresa cooperativa que neix amb un objectiu molt clar: utilitzar l’economia com a eina per satisfer la nostra necessitat de consum energètic.

En cap moment, el lucre és una motivació que hagi impulsat aquesta nova empresa de l’economia social. La motivació passa per crear una empresa democràtica, on els consumidors en són els propietaris, on l’energia que es consumeix prové de fonts de producció netes i que utilitza el benefici com una eina i no pas com una finalitat.

Un projecte que aporta valor afegit pel conjunt de la societat.

 

El que hem viscut aquest passat cap de setmana al recinte Fabra i Coats de Barcelona ha estat una gran demostració en què, efectivament, una altra economia ja està en marxa!