Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Digues-me què finances i et diré quina entitat financera ets

Per Núria Mateos

Zoom

La pregunta estrella de les persones que mostren interès en les finances ètiques és "què es finançarà amb els meus diners". El punt fort de les entitats de finances ètiques és precisament la transparència de les seves inversions. Les entitats informen els seus clients sobre els projectes finançats. Cada entitat n'informa a la seva manera, a través de butlletins electrònics, revistes internes o al seu web, però en general els webs d'aquestes entitats ens ofereixen informació detallada de les iniciatives finançades. Així, fent un cop d'ull als diferents webs podem veure quin tipus d'entitat financera tenim al davant. És cert que moltes financen projectes similars, i fins i tot hi ha entitats finançades per diverses entitats de finances ètiques, però sempre es mira de posar l'accent en algun sector determinat.

Els microcrèdits al Sud

Oikocredit Internacional -entitat de la qual podem fer-nos client a través d'Oikocredit Catalunya- centra els seus esforços en finançar projectes al Sud. Al seu web hi podem trobar informació actualitzada dels projectes que s'estan finançant directament, o bé, a través d'empreses de microcrèdit sòcies d'Oikocredit.

L'Amina és una dona de Tanzània que es va veure afectada fa cinc anys per unes males condicions climàtiques que van amenaçar el seu negoci. A través d'una entitat de microcrèdit sòcia d'Oikocredit, va demanar un préstec que li ha permès tornar a engegar el seu negoci i generar prou capital per fer sostenible la seva empresa. L'augment de clientela de la seva botiga de productes alimentaris i bicicletes de lloguer, la va animar a demanar altres préstecs per continuar desenvolupant el seu negoci.

El sector cooperatiu

Coop57 és una cooperativa de serveis financers que finança projectes de l'economia social i solidària de casa nostra, principalment del sector cooperatiu. Un exemple és l'Olivera, una cooperativa que cultiva vinyes i oliveres, i elabora vins i olis. És un projecte que combina el desenvolupament del món rural, la inserció laboral de persones discapacitades i el cooperativisme, amb la producció i el conreu de la terra, centrades en l’elaboració de vins de qualitat, d’oli d’oliva i olives arbequines. L'entitat financera Coop57 va fer una crida als seus socis i fa quatre anys va fer una emissió de 400 títols participatius de 1.000 euros amb un interès del 4,25% anual, per finançar la construcció d'un nou celler i poder oferir vins negres i dolços.

Diners del territori pel territori

Fiare es centra molt en el sector de l'economia social i solidària de casa nostra. Un exemple el trobem en l'Associació Social Andròmines, una entitat sense ànim de lucre que treballa per una societat més justa i equitativa, mitjançant la lluita i denúncia de l'exclusió social, amb un esforç especial en la protecció del medi ambient. Alguns dels seus projectes són la venta de comerç just, el "Recicla PC", que vetlla per la reutilització de materials electrònics, o "Roba Amiga", que recupera el residu tèxtil per la seva posterior comercialització. Fiare els hi va concedir crèdit com a avançament d'una subvenció que l'entitat tenia pendent de rebre.

Energies renovables

Triodos Bank posa l'èmfasi en la defensa del medi ambient. Des d'aquest banc es potencien els models energètics sostenibles, impulsats pel desenvolupament d'energies renovables. Un exemple és la societat limitada Energies Potencials, creada l'any 2007, amb el propòsit de posar en marxa una instal·lació solar foltovoltaica de 66.24 kWp al municipi de Viladasens, a Girona. Energies Potencials ha confiat en Ecotecnia, una empresa instal·ladora de plantes solars que fa vint anys que treballa en l'àmbit de les energies renovables. Triodos ha finançat la instal·lació formada per 84 mòduls fotovoltaics, d'aquest projecte d'energia solar.