Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Democràcia real en l’esfera econòmica

Zoom

Per fi ens hem indignat! Per fi hi ha hagut milers de persones que, tipes de sentir-se utilitzades i enganyades per un sistema pervers, han sortit al carrer.

Un sistema que ens porta a que el 80% dels recursos del planeta el consumeixin el 20% de la població. Un sistema que es gasta, cada any, 1.550.000 milions de $ en despesa militar, i això vol dir que cada segon ens gastem prop de 50.000$! Cada segon!

Un sistema que permet que, havent-hi capacitat de producció d’aliments per tothom, 1.000 milions de persones pateixin fam crònica. Un sistema que permet que es destinin xifres astronòmiques en salvar la banca però que després restreny els pressupostos i prestacions socials.

I tantes i tantes altres coses...

També, un sistema profundament antidemocràtic. Les grans institucions mundials no són democràtiques. La ONU no és democràtica, l’FMI no és democràtic, el BM no és democràtic, el G-20 no és democràtic i evidentment, la dictadura dels mercats, no és democràtica. Institucions que estarem d’acord en que remenen moltes de les cireres de les que hi ha al cistell.

Els polítics, els teòrics representants de la democràcia, els teòrics garants dels drets i el benestar dels seus ciutadans, no exerceixen com a tal. Els diferents colors polítics són simples anècdotes a l'hora de parlar de polítiques econòmiques. Hagués canviat la política macroeconòmica a Espanya si el govern hagués estat en mans d'un altre partit? Estic convençut de que no. De fet, les polítiques econòmiques dutes a terme pel govern actual, bàsicament responen a la lògica neoliberal i als interessos dels grans bancs i corporacions que, evidentment, prioritzen els seus interessos per sobre de tot. No hi ha governs que s’hagin atrevit a enfrontar-se a les injustícies que el sistema econòmic provoca.

Qui realment orienta les polítiques econòmiques que segueixen els governs són les institucions antidemocràtiques que abans esmentàvem. Institucions on la població no hi pot exercir cap control.

Les mobilitzacions a tot Espanya originades per la plataforma Democràcia Real ja! són una gran notícia que dóna esperança per començar a fer les coses d’una altra manera, aplicant democràcia a les diferents esferes de la nostra vida. La democràcia directa, activa i participativa. I una d’aquestes esferes és l’econòmica. Allà on segurament la democràcia és més llunyana.

Les finances ètiques, en particular, i l’economia social en general, volen aportar aquesta màxima de la democràcia a l’economia. L’economia social és aquell conjunt d’actes de producció, comercialització, consum i finançament que busquen satisfer necessitats en comptes de perseguir el lucre. Es busca que l’economia i els diners siguin simplement una eina i no un fi en si mateix.

L’economia social es regeix pels valors de cooperació, solidaritat, igualtat, sostenibilitat i evidentment, la democràcia. En aquest sentit, diverses iniciatives de finançament ètic ofereixen projectes de base democràtica. De ser-ne soci, propietari, de decidir com vols que es gestionin els teus diners però també de decidir com s’ha de gestionar la teva entitat financera. De decidir sota la premissa “una persona, un vot”, independentment del capital que posseeixis. De decidir, en definitiva, quin tipus de sistema econòmic estem alimentant i, per tant, quin tipus de societat estem construint.

I no només és democràtic des d’aquest punt de vista. En els projectes finançats per aquestes entitats, es té en compte si aquests projectes s’organitzaran internament des d’una base democràtica fomentant la transformació de les empreses i entitats que són receptores d’aquest finançament ètic.

Et convidem a participar-hi!

Xavi Teis / Economista i tècnic de FETS, Finançament Ètic i Solidari