Poden ser ètiques les finances?

Jordi Marí de la Torre

Acció Solidària Contra l'Atur, una entitat pionera al nostre país

Zoom

Aquest dimarts es va presentar a Barcelona la memòria d'activitats del 2010 d'Acció Solidària Contra l'Atur. Una entitat que, sens dubte, mereix més reconeixement del que ha tingut i té actualment. ASCA és l’única entitat catalana i de les poques de l'estat que concedeix préstecs sense interessos a projectes que generen ocupació, sovint entre els col·lectius on més difícil és generar-la. A més, podríem dir que ells van ser els pioners en oferir els avui tan anomenats "microcrèdits" (petits crèdits que es demanen per comprar una furgoneta, una màquina de cosir o estris diversos, i que permeten engegar un negoci, en general, sense capacitat d’oferir garanties o avals).

L'entitat porta a terme amb èxit la seva feina gràcies a l'esforç de més d'una trentena de voluntaris i les donacions privades de molta gent. Ara més que mai, la feina que fan entitats com ASCA és necessària, i així ho van fer palès aquest dimarts els seus responsables durant la presentació de la memòria. Oriol Romances, vicepresident d'ASCA, es lamentava: "l'any 2009 no vam dir que no a cap ajut puntual, en canvi, durant el 2010 vam haver de refusar-ne el 30% aproximadament". I no per falta de ganes, sinó de recursos. Els ajuts puntuals són un altre dels programes de l'entitat, i són aquelles ajudes pensades per cobrir necessitats puntuals com rebuts de lloguer, operacions mèdiques, bitllets d'avió... que sovint salven situacions crítiques de moltes persones.

Les xifres de la memòria parlen per si soles: durant el 2010 van concedir préstecs i ajuts per valor de 917.258 euros, van ajudar a crear 264 llocs de treball i 800 persones es van beneficiar dels seus programes.

La gran part del pressupost es dedica a l'emprenedoria, col·laborant amb empreses d'inserció laboral. Un exemple destacat finançat durant l'any passat és la Central Biològica, una cooperativa que vol impulsar el consum de productes ecològics i responsables a Mataró.

Podeu veure un altre exemple de finançament al següent vídeo: http://vimeo.com/22193871

D'altra banda, ASCA sempre ha participat en les xarxes de promoció de les finances ètiques a Catalunya i avui presideix entitats com FETS, finançament ètic i solidari o l’Associació Projecte FIARE a Catalunya.

Us animem a conèixer l’entitat i a sumar-vos a la seva base social.

Llegir la memòria completa: http://www.acciosolidaria.cat/arxiusdivers/MEMORIA%20PDF%202010.pdf

Núria Mateos, responsable de premsa de FETS-Finançament Ètic i Solidari