Hisenda no som tots

Albert Sagués

Un carnet per punts per al contribuent

Ens els darrers temps observo una agressivitat, una voracitat recaptatòria de l'Administració Tributària, que no recordava haver vist des de fa anys, dècades (de fet em remuntaria a finals dels vuitanta principis dels noranta per trobar situacions semblants... recorden a un Secretari d'Estat d'Hisenda anomenat Borrell?).

Estic d'acord en que els impostos s'han de pagar i que les lleis s'han de complir, però també crec que una actitud de major proximitat i col·laboració de l'Administració amb el seus administrats beneficiaria a ambdues parts.

En l'actualitat el sistema castiga sense embuts a qui incompleix la norma sense tenir en compte, per exemple, si es tracta d'un simple error o oblit. La norma fiscal és complexa en la seva aplicació. La interpretació encara ho és més. TOT es sanciona amb duresa, i no hi ha presa en consideració de si el pobre jubilat simplement s'ha oblidat d'incloure un compte bancari a la seva renda, o si l'empresari va presentar l'IVA però només dos dies tard o si no vaig contestar en termini aquell requeriment que em va enviar Hisenda perquè de fet era inintel·ligible per a mi.

Poc a poc els Tribunals es van omplint dels recursos que els contribuents farts d'aquesta política de 'mata i degolla' estan presentant. Els Tribunals, especialment els Econòmic-Administratius acabaran col·lapsats si no ho estan ja.

Sóc conscient que l'actual situació de dèficit públic requereix generar ingressos públics, però no hem d'oblidar que de tant esprémer al final podem acabar matant la gallina, o el que és pitjor acabar veient que la gallina amaga els ous.

La conflictivitat tributària, el distanciament dels contribuents de la seva Administració Fiscal en resum, aquesta situació de 'Terror Fiscal' acabarà essent perjudicial per a la recaptació tributària i trigarem anys a reconduir-la. No parlo de ser laxe amb els els evasors fiscals, de fet cal perseguir-los, fer-los sortir d'allà on s'amaguen i fer que compleixin els seus deures tributaris. Parlo del petit i mitja contribuent (sigui un particular o una empresa) que ja declara, però que de vegades comet errors o lleus incompliments.

Hauríem de tractar bé, de tractar millor, al contribuent que declara i paga. Hauríem de discriminar de forma positiva al contribuent complidor, premiar-lo, ajudar-lo a complir en lloc de castigar-lo amb duresa a les primeres de canvi.

Veient l'èxit quer ha tingut el carnet per punts en la reducció de la sinistralitat a les nostres carreteres, potser una bona opció seria la de traslladar aquesta idea a la fiscalitat.

Podríem crear el 'NIF per punts' per als contribuents. Els primers errors o incompliments descomptarien punts al carnet del contribuent que només pagaria l'Impost no pagat, però que no seria sancionat si ha vingut compliment regularment amb Hisenda. El que incompleixi de forma reiterada es quedaria sense punts i seria sancionat. El que incomplís de forma greu, se li podria retirar el carnet i no permetre que pogués crear una empresa o negoci o proposar-li fer un curs de reciclatge fiscal per recuperar punts al carnet.

Pensem-hi, no?