Hisenda no som tots

Albert Sagués

The economy, stupid.

"The economy, stupid" va ser un eslògan creat per la candidatura de Bill Clinton durant la campanya electoral per la presidència dels Estats Units, en la que Clinton li va arrabassar el càrrec a George H.W. Bush (pare).

L'eslògan es va crear per a motivar internament al personal que col.laborava a la campanya i no estava previst que arribés a transcendir al gran públic com va acabar passant però el tema econòmic ven, i molt.

En poc dies entrarem (de nou) en campanya electoral. Aquest cop seran les generals i l'economia tomarà a ser el cavall de batalla que farà que veiem propostes d'allò més curioses. Hi haurà propostes banals, poc rigoroses, populistes.... que després no es podran complir. Tots ho sabem.

L'estrella serà sens dubte el pagament de les pensions. Ja fa massa temps que sona la cançó de crear un impost ad-hoc o de finançar amb impostos el més que probable dèficit de les pensions (que tot sigui dit, no es produiria si l'economia creixés lo suficient i no hi hagués atur elevat).

Una breu reflexió: Un treballador assalariat que guanyi uns 1.500 euros al mes paga en concepte d'IRPF 3.400 euros l'any. A més, com a treballador cotitza a la Seguretat Social uns 1.500 euro anuals, és a dir aproximadament un 20% en impostos del sou brut que seria d'uns 24.000 euros anuals.

A això li he d'afegir la Seguretat Social que paga l'Empresa i que puja a uns 7.600 euros.

Fet i fet, un treballador que té establert un salari de 24.000 euros acaba generant ingressos pel sector públic per valor de 3.400+1.500+7600= el total que ingressa el sector públic és d'uns 12.500 més o menys el 52% del sou brut del treballador.

Si, barrejo impostos i contribucions a la Seguretat Social, però el total recaptat del 52% és prou il.il·lustratiu, no?

Cal pagar més impostos o gastar-los millor? Cal ofegar els contribuents i empresaris o ajudar-los a créixer?

i sempre acabem triant la solució més fàcil.

Economia per fer pujar el colors. The economy, stupid!

@albertsagues