Hisenda no som tots

Albert Sagués

Perdre la clau de la caixa i alguna cosa més

Decebedores les notícies d'ahir respecte de la decisió del Govern espanyol d'intervenir (encara més) les finances de la Generalitat.

I crec que són decebedores perquè em mostra que estem a arribant a un punt límit en tot aquest procés que estem vivint des de la famosa Sentència del Constitucional del 2010.

Les parts enfrontades han anat jugant aquesta complicada partida d'escacs i ara hem arribat al moment decisiu de la partida que és quan es comencen realitzar els moviments decisius, els que marcaran realment el resultat de la partida. Em va agradar molt aquesta metàfora que utilitzar ahir nit el company Josep Lladós, (Professor d'Economia de la UOC) a la taula rodona a la que vam assistir a RAC1.

Tot i que es parla que això és un ofec a l'autonomia financera de la Generalitat crec que que les declaracions del Ministre Montoro van més enllà.

Coincideixo plenament amb l'Àlex Font quan parla dels 'Homes de Negre 2.0'. Jo els vaig anomenar ahir 'homes de negre virtuals'. La idea és la mateixa.

No es tracta de no poder pagar lliurement (això ja passa des de la creació del FLA allà al 2012) el que ara passarà és que el Govern Espanyol podrà no autoritzar el pagament de factures si consideren que aquestes despeses no són adequades. I això és molt més greu.

El Govern Espanyol ja tenia la clau de la caixa des del 2012 (personalment crec que mai ens l'havia donat aquesta clau) i ara el que ha agafat, sense miraments, és el control del pressupost de la Generalitat o el que és mateix la decisió final si una despesa és 'adequada' o no.

Això deixa el Govern de la Generalitat en una situació de inoperància total. No es pot decidir el pagament ni assegurar als proveïdors si una factura serà acceptada o no. Tot dependrà de la supervisió del 'homes de negre'.

I aquesta decisió l'ha presa un govern en funcions ja que no hem d'oblidar que les Corts Espanyoles estan dissoltes i a les portes d'unes eleccions generals.

Amics, amigues, ahir sense fer grans escarafalls Catalunya va deixar de governar-se autònomament.

Els homes de negre s'han mogut. Juguen blanques.

@albertsagues